Obavijest proizvođačima aronije! 28.04.2017.

Aronija pripada iznimno ljekovitim i korisnim biljkama, a u posljednje vrijeme zauzima sve veću pažnju naših poljoprivrednika i prostor proizvodnih površina. Najvažniji štetnici u nasadima aronije su dlakavi ružičari  (Epicometis hirta),  kornjaši crne boje s vidljivim svijetlim točkicama na pokrilju, veličine 10 mm, obrasli s brojnim bijelim ili žućkastim dlačicama koji čine štete na način da se hrane cvjetnim organima biljaka pa zbog uništenih prašnika i tučaka ne dolazi do zametanja plodova.

Drugi, također štetan kornjaš na aroniji je zlatna mara (Cetonia aurata) koja uzrokuje štete razornim djelovanjem nogu zbog kretanja po cvijetu u potrazi za polenom, a ne izgrizanjem kao ružičar.

Obje vrste se javljaju u proljeće i prvo ih možemo primijetiti na korovima u cvatnji, najčešće na maslačku. U većem broju se javljaju od travnja do lipnja kad i pričinjavaju najvažnije štete. Ocjenu jačine napada možemo provoditi redovitim vizualnim pregledom voćnjaka tijekom cvatnje. U zatravljenim nasadima napad se može predvidjeti i prije cvatnje voćaka brojanjem odraslih kukaca na cvjetovima maslačka. 

S obzirom da kemijske mjere zaštite nisu prihvatljivo rješenja, voćarima preporučamo metodu masovnog ulova upotrebom vizualnih mamaca, plavih posuda s vodom u koje možemo dodati eterično ulje anisa ili detergent s voćnim mirisom. Plave posude s vodom i anisom potrebno je postaviti u voćnjak u redove, a razmak između posuda oko 10 metara. Kako dnevni ulov kornjaša može biti vrlo velik, potrebno je redovito (barem svaki drugi dan) prazniti sadržaj posuda te ponovno uliti vodu s dodatkom anisa.

Posljednjih godina dostupni su i trapovi Csalomon VARb3 koji sadrže kemijski sintetiziran biljni atraktant i svijetloplavu ploču. Pogodni su za ranu detekciju i ocjenu jačine napada te masovni ulov.

Ručno sakupljanje odraslih jedinki štetnika u podnevnim satima je također efikasna metoda, jer su one najaktivnije u tom dijelu dana.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis