Udruga vinogradara Marija Bistrica u posjeti vinarijama na Pelješcu

Posjet je realiziran uz financijsku pomoć Krapinsko zagorske županije dodijeljenu putem Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje članova poljoprivrednih udruga te stjecanje novih znanja na području poljoprivredne proizvodnje. Posjet je stručno podržao i pomogao u njegovoj realizaciji prof. dr. sc. Bernard Kozina sa Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Vinogradari na OPG-u Duvančić Marka, Foto: Dragica Tresk Penezić

Vinogradari na OPG-u Duvančić Marka, Foto: Dragica Tresk Penezić

Na putu prema Pelješcu vinogradari iz Marije Bistrice prvo su posjetili OPG Marka Duvančića u Razvođu, općina Promina. Srdačnu dobrodošlicu na svom OPG-u zaželio im je nositelj Marko Duvančić, dipl. ing. agr., te je prisutnima omogućio odlazak u jedan od njegovih vinograda i razgledanje njegovih smještajnih kapaciteta kao turističke ponude u jedinstvenim sobama-bačvama. Ljubazni domaćin je prisutnima iznio kronologiju razvoja svog gospodarstva. Gospodarstvo se razvilo na imanju njegovih djeda i bake, te je prije 15 godina krenulo u proizvodnju vina. Godinama povećavaju površine pod vinovom lozom tako da trenutno imaju oko 67 000 čokota. Proizvode vino od autohtonih sorti debita, prominskog rubina, plavine i maraštine, te čuvenih sorti merlota, syraha i cabernet sauvignona. Godišnje proizvedu 40-50 000 litara vina. S ponosom ističe vlastiti angažman u osmišljavanju i uređenju gospodarstva uz veliku podršku strica Stanka. U nekadašnjoj “pojati” sada se nalazi prostor u kojem se može ugostiti do 50-ak gostiju hranom i pićem koje proizvedu na svom gospodarstvu ili kupe od susjednih gospodarstava. Posebnost smještaja čini mogućnost boravka u jednoj od 8 soba “bačvi”. Dvokrevetne sobe se nalaze unutar vinskih bačvi zapremnine 43 000 litara, a opremljene su starim autohtonim namještajem. Gospodin Duvančić zadovoljan je i ponosan sa svime što je postigao do sada i pun je ideja za daljnji razvoj.

Sobe „bačve“, Foto: Dragica Tresk Penezić

Posjet je završio druženjem uz ručak i tom je prilikom vodstvo Udruge uručilo g. Duvančiću prigodne poklone – suvenire iz Marije Bistrice i novu publikaciju Udruge vinogradara, te mu zahvalilo u ime Udruge na gostoprimstvu.

Foto: Dragica Tresk Penezić

Drugog su dana u Stonu članovi Udruge prisustvovali otvorenju 11. manifestacije »Dani otvorenih vrata vinarija na Pelješcu«, a posjetili su i Solanu, te Stonske zidine. Vinari s Pelješca, njih oko 30, otvorili su vrata svojih vinarija i omogućili vinoljupcima da kušaju njihova vina. Pelješac je najveće vinogorje Dubrovačko-neretvanske županije, gdje se proizvode neka od najboljih hrvatskih vina, a najzastupljenija je autohtona sorta plavac mali koja je potomak niza spontanih križanja i odlikuje ju visoka tolerantnost na najčešće bolesti vinove loze.Vinogradari Udruge posjetili su poznati položaj Dingač gdje se zbog refleksije sunca od površine mora i kamena stvaraju savršeni uvjeti za nakupljanje šećera u grožđu.

Dolje položaj Dingač, Foto: Dragica Tresk Penezić

Slijedio je posjet obiteljskoj vinariji Matuško u Potomju, koja se može pohvaliti svojom turističkom ponudom, vrsnim vinima od plavca malog, rukatca i pošipa, impresivnim ogromnim podrumom ispod razine tla, uređen u stilu starih podruma građenih od opeke, a opremljen sa velikim brojem hrastovih barrique bačava.

Vinarija Matuško, Foto: Dragica Tresk Penezić

Polaznici stručnog putovanja upoznali su vina vinarije Rota, proizvedena od autohtone sorte plavac mali s položaja na brdu Rota. Vinogradi površine 25 ha podignuti su na melioriranom kršu u unutrašnjem dijelu Pelješca na 350-480 m nadmorske visine u okviru programa Vlade RH o povećanju površinu vinograda prije ulaska Hrvatske u EU. Specifičnost ovog položaja je što su tu dani topli, a noći hladnije dok na položaju Dingač razlike u temperaturama dana i noći su minimalne ili ne postoje. Iz toga proizlazi i znatno ranije vrijeme berbe na položaju Dingač (krajem kolovoza i početkom rujna) u odnosu na položaj Rota (početak do sredine listopada). Vina Rota obilježava novi doseg stila i kakvoće plavca malog. S vinogradima i vinima Rota, članove Udruge upoznao je prof. dr. sc. Bernard Kozina, dugogodišnji prijatelj i stručna podrška Bistričke Udruge. Uz informacije o načinu pripreme terena i pretvaranja mediteranskog krša obraslog makijom i borovom šumom u supstrat prikladan za uzgoj vinove loze, polaznici su kušali i različite tipove i stilove vina proizvedenih od grožđa plavca malog.

U sklopu manifestacije članovi Udruge posjetili su druge vinarije u Potomju, te uživali u kušanju njihovih vina. Manifestacija je dobar vid turističke ponude izvan turističke sezone.

Pogled na položaj Rota, Foto: Dragica Tresk Penezić

Na povratku kući članovi Udruge bili su zadovoljni studijskim putovanjem, te su zaključili da je za uspjeh potrebna upornost, odvažnost i priča. Obzirom da je cilj udruge od samog osnutka bila edukacija kako bi se kod svake kleti mogla popiti čaša kvalitetnog vina, vinogradari su se složili da i u njihovom kraju postoji osnova za jednu dobru priču i moguću manifestaciju.

Dragica Tresk Penezić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis