Izvrsni rezultati malih sirara iz Hrvatske na Međunarodnom ocjenjivanju sireva u Austriji

Ove godine je Käsiade održana od 11. do 13. studenog u već nam poznatoj dvorani Salvena u Hopfgartenu u Tirolu.

Ukupno je bilo prijavljeno i ocjenjeno 510 sireva od čega je njih 199 odnosno 27 % dobilo jednu od medalja i to: 66 zlatnih, 80 srebrnih i 53 brončane. Sirevi su došli iz Austrije, Švicarske, Hrvatske, Njemačke, Italije, Španjolske, Mađarske, Slovačke, Norveške i Slovenije.

Stručna ocjenjivačka komisija je brojala 50 članova, a ocjenjivanje je trajalo jedan dan.

 Mi smo na ocjenjivanje prijavili i odvezi 20 sireva naših malih proizvođača članova Saveza malih sirara RH „SirCro“ te 3 sira koja su proizveli djelatnici i studenti stručnog studija Prehrambene tehnologije s Veleučilišta iz Karlovca.

Od 20 sireva koji su naši mali sirari poslali i koji su bili ocijenjeni od strane stručne ocjenjivačke komisije njih 10 je osvojilo neku od diploma što je 50 % i smatramo da je to izvrstan uspjeh. Možemo svi zajedno biti vrlo ponosni i zadovoljni s ovim rezultatima koji pokazuju veliki napredak i predan rad naših malih sirara.

Ponosni hrvatski mali sirari s diplomama

Pregled medalja:

Rbr

VRSTA SIRA

IME I PREZIME SIRARA

ŽUPANIJA

DIPLOMA

1

POLUTVRDI KUHANI DIMLJENI KOZJI SIR S RUMOM

JOSIP ĐURKOVIĆ

OSJEČKO BARANJSKA

ZLATO

2

POLUTVRDI KUHANI SIR

ROMINA ZADRAVEC

ZAGREBAČKA

SREBRO

3

POLUTVRDI SIR – GORANSKI KUHANI DIMLJENI KRAVLJI SIR

SENADA MRVOŠ

PRIMORSKO GORANSKA

SREBRO

4

POLUTVRDI KUHANI DIMLJENI SIR

DUŠANKA ČAVRAG

KARLOVAČKA

SREBRO

5

TVRDI OVČJI SIR – PAŠKI SIR

KRUNOSLAV VIDAS

ZADARSKA

SREBRO

6

SVJEŽI KOZJI SIR S PAPROM I ČEŠNJAKOM U VOSKU

RADOSLAV MORAVEC

VARAŽDINSKA

SREBRO

7

TVRDI OVČJI SIR – ZELENI BODUL

MIRJENKO MRAKOVČIĆ

PRIMORSKO GORANSKA

BRONCA

8

POLUTVRDI KRAVLJI SIR – GLAVAN

NEVENKA TURKALJ

KARLOVAČKA

BRONCA

9

TVRDI KOZJI SIR

NIKICA ŽAMPERA

ZADARSKA

BRONCA

10

MEKI KOZJI SIR S PAPROM

RADOSLAV MORAVEC

VARAŽDINSKA

BRONCA

Od 3 sira koja su proizveli djelatnici i studenti stručnog studija Prehrambene tehnologije s Veleučilišta iz Karlovca i poslali na ocjenjivanje srebrnu medalju je osvojio i jedan njihov sir.

Mliječna industrija Vindija je također osvojila 2 medalje za svoje poslane sireve.

Najsjajnija medalja – jedina naša zlatna diploma otišla je u Osječko baranjsku županiju za Polutvrdi kuhani dimljeni kozji sir s rumom našeg proizvođača Josipa Đurkovića iz sela Marjančaci koji se nalazi u sastavu Grada Valpovo.

Zlatna medalja i diploma za kuhani dimljeni kozji sir s rumom Josipa Đurkovića

Od 510 sireva u grupi sireva iz malih obiteljskih sirana (seljački sirevi) bilo je 136 sireva gdje su bili razvrstani svi naši sirevi. Od 136 sireva njih 42 odnosno 30 % je dobilo medalje od čega je u Hrvatsku otišlo 11 medalja (10 za male sirare i 1 za karlovačko veleučilište).

Ostala 374 sira su ocijenjena u grupi industrijskih sireva.

Ove godine je bilo 24 % više sireva nego prije 2 godine i to govori o značaju koji Käsiade ima u međunarodnom pozicioniranju sireva i sirarstva.

Kako je bilo i za očekivati najviše medalja su osvoji Austrijanci koji su imali i najviše sireva na ocjenjivanju, a nakon njih su uvjerljivi bili švicarci.

Pregled medalja po državama

Nakon ocjenjivanja na izložbi se od najboljih sireva dodjeljuju i tri posebne nagrade i to:

  •  „Peak of Quality“ nagrada za najbolji od najboljeg – šampion natjecanja ( „olimpijski pobjednik“) i to je ove godine osvojio tvrdi kravlji sir iz sirane Hungerbühler iz Švicarske;

  • „Inovativni sir“ – nagrada za najinovativniji proizvod – osvojio je sir „Ramino mješavima sireva“ (mješavina mascarponea i sira s plavim plijesnima) iz Austrije.

  • „Nagrada medija“ – nagrada prema izboru novinara – osvojio je planinski sir sa začinima sirane Erlebnis Sennerei Zillertal iz Austrije.

Tijekom trodnevnog studijskog putovanja u Austriju osim izložbe i dodjele diploma obišli i jednu uspješnu simentalsku farmu krava sa obiteljskom siranom poznatog austrijskog uzgajivača Johanna Schipflingera te jednu veću siranu Zillertaler Heumilch-Sennerei u blizini.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
podružnica Zagrebačke županije

Pripremi za ispis