Održana radionica cijepljenja na više vrsta voćaka u Požeško-slavonskoj županiji

Unatoč „sezoni kiselih krastavaca“, pripremama za novu školsku godinu, a i još ponekom korištenju godišnjih odmora, malen broj, no jako zainteresiranih entuzijasta – zaljubljenika u voćarstvo, sudjelovao je 23. kolovoza 2016. na edukativno-praktičnoj radionici – učionici na otvorenom, na kojoj je izvedeno pokazno cijepljenje više vrsta voćaka, okulacijom na spavajući pup. Radionica je izvedena na dvije lokacije: na manjem voćnjaku g. Lujić Nediljka u Kaptolu te u proizvodnom voćnjaku na OPG g. Ilije Žilića u mjestu Kunovci.

Voditelj, mentor i prezentator ove radionice (autor ovoga teksta) potrudio se pokazati brojne detalje („câke“), presudne za uspješan prijem pupova nakon cijepljenja, a koje se ne može pronaći u stručnoj literaturi.

U Kaptolu, na lokaciji prvoga dijela prezentacije cijepljenja, pokazan je čitav postupak na marelicama i trešnjama, dok je u Kunovcima ponovljeno isto okuliranje, ali ovoga puta na kruškama i marelicama, izvedeno sa više sorata svake spomenute vrste. Sudionici radionice su se i sami okušali u okuliranju, uz kontrolu kvalitete njihovog izvođenja. (Ovo stoga jer je neki mislilac davno napisao: …“najveći mogući stupanj povjerenja se zove……kontrola…“).

Radionica je završena u kasnim popodnevnim satima, u očekivanju nadolazeće jeseni s jedne, te uspješnog „prijema“ cijepljenja, kojega su pokušali sudionici, s druge strane. A uspješnost bilo koje ljudske aktivnosti, od poljoprivrede, preko medicine, do vrhunskog sporta, upravo je u vježbanju (treningu).

Tomislav Božičević,
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis