5. natjecanje orača Istarske županije

Organizator natjecanja bila je Udruga orača Istarske županije dok su suorganizatori natjecanja Savjetodavna služba, Istarska županija – Upravni odjel za poljoprivredu,lovstvo, ribolov i vodoprivredu, Općina Višnjan i Grad Novigrad.

Natjecanje u oranju otvorio je Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede RH.

Plugom premetnjakom se natjecalo šest natjecatelja, dok se plugom ravnjakom natjecalo sedam natjecatelja, te osam ekipa s volovskim zapregama.

Samo natjecanje prošlo je u prijateljskom ozračju. Brojni turisti sa zanimanjem su popratili ovaj događaj, čemu je doprinijela i atraktivna lokacija natjecanja koja se nalazila tik do mora. Velik interes posjetitelja manifestacije pobudilo je oranje volovskim zapregama sa simbolom Istre, istarskim govedom.

Prvonagrađeni orač u kategoriji plugova premetnjaka je Sandro Poldrugovac iz Musalež kod Poreča. U kategoriji plugova ravnjaka prvonagrađeni orač je Mateo Legović iz Nove Vasi kod Poreča, dok je u atraktivnom oranju volovima prvo mjesto osvojio Ivan Štifanić iz Višnjana.

Prvonagrađeni orači Sandro Poldrugovac i Mateo Legović predstavljati će Istarsku županiju na 14. Državnom natjecanju u oranju, 27. kolovoza u Velikoj Gorici.

Ivanka Bervida
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis