Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 21.07.2016.

Vlažno i sparno vrijeme u fazi dozrijevanja bresaka, nektarina i šljiva pogoduje  razvoju truleži plodova, osobito ako su plodovi oštećeni npr. uzročnicima „crvljivosti ploda“. Voćarima preporučamo da redovito provode preventivnu zaštitu uz obavezno poštivanje karence odabranog preparata.

Zaštitu ne provoditi na sortama koje se beru i nije moguće ispoštovati karencu (najkraće vremensko razdoblje koje mora proteći od primjene sredstva do berbe plodova)!

Za zaštitu od truleži plodova na breskvama se mogu koristiti pripravci Luna Expirience, Indar 5 EW i Teldor (karenca 3 dana) te Nativo 75 WG,  Signum DF, Switch, Chorus 50 WG (karenca 7 dana). Pripravci Nativo 75 WG, Signum DF, Switch i Chorus 50 WG mogu se primijeniti i na nektarinama.

Na šljivama su za zaštitu od truleži plodova dozvoljeni Indar 5 EW i Teldor (karenca 3 dana) te Switch, Chorus 50 WG (karenca 7 dana). Na kasniji sortama šljiva za preventivnu zaštitu od hrđe šljive može se koristiti Futura 50 WP (karenca 21 dan).

Za suzbijanje breskvinog savijača i breskvinog moljca, uzročnika „crvljivosti“ plodova, mogu se koristiti insekticidi Runner  SC, Affirm (karenca 7 dana) i Coragen 20 SC (karenca 14 dana) dok se na šljivama za zaštitu od šljivinog savijača (Cydia funebrana) može koristiti Coragen 20 SC (karenca 14 dana).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, a primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Uspjeh zaštite vaših voćnjaka uvelike ovisi o kvaliteti aplikacije pa vas podsjećamo i na zakonsku obvezu pregleda prskalica i atomizera najkasnije do 26. studenoga ove godine.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

 

 

Pripremi za ispis