Održano 14. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

To su pokazali tijekom povijesti mnogo puta, a zadnji dokaz je bio 19. srpnja 2016. kada su ugostili orače iz cijele županije na 14. natjecanju orača Vukovarsko-srijemske županije.

Natjecanje je održano na parceli Ive Božičevića iz Svinjarevaca, koja se nalazi uz nogometno igralište i uz Lovački dom, pa su se njihovi članovi kao organizatori potrudili da ova manifestacija ostane u dobrom sjećanju svih posjetitelja, natjecatelja, pa i mještana Svinjarevaca, koji su sa zanimanjem pratili vještine natjecatelja koji su se natjecali u dvije kategorije, i to u kategoriji plugova ravnjaka njih devetero, a u kategoriji plugova premetnjaka je bilo pet natjecatelja.

Glavni pokrovitelji natjecanja bila je Vukovarsko-srijemska županija preko Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, a kao organizatori  istaknuli su se: općina Bogdanovci, Savjetodavna služba – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije i Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije. Dugogodišnji glavni sponzor je tvrtka „Lateran-agro“ iz Vinkovaca, kao i PIK–Vinkovci, Poljopskrba Međunarodna trgovina d.o.o. – Zagreb, Pioneer sjeme d.o.o. – Zagreb i Agroglas – Osijek,

Prije početka natjecanja načelnik općine Bogdanovci gospodin Juraj Mihajlović održao je kratki pozdravni govor, zaželio ugodan boravak, izrazio svoje zadovoljstvo što su baš Svinjarevci odabrani za domaćina ovog vrlo značajnog događanja za našu županiju i otvorio natjecanje uz želju da svi imaju ravnu brazdu i da pobjede najbolji. Nakon svečanog otvaranja krenula je kolona traktora prema svojim startnim mjestima, gdje ih je čekala uzorno pripremljena parcela koja je imala idealnu vlažnost tla za oranje, jer je tri dana prije padala kiša koja je odgodila ovo natjecanje, ali je donijela ovu vrijednu vlagu.

Znak za start dali su suci: Ivica Prpić, Željko Kucjenić i Dario Đurđević, koji su sve pomno nadzirali, bilježili i ocjenjivali. Voditelj natjecanja je bio Đuro Cerovčec, ujedno i predsjednik UNO-VSŽ. Nakon prijeđenih nekoliko kilometara i pažljivom procjenom, suci su odlučili da pobjednici po kategorijama budu:

  • kategorija plugova ravnjaka              
  1. Ivan Jovanovac (Bošnjaci)
  2. Marko Jelić (Bošnjaci)
  3. Luka Matajić (Drenovci)
  • kategorija plugova premetnjaka
  1. Josip Vinković (Bošnjaci)
  2. Karla Brandt (Svinjarevci)
  3. Dražen Dragičević (Retkovci)

Pobjednici su si osigurali put na državno prvenstvo koje će se održati 27. kolovoza 2016. u Velikoj Gorici u Zagrebačkoj županiji. Uz to, pobjednici su dobili: prijelazni pehar, plaketu, novčani bon, priznanje, diplomu, i vrijedne nagrade sponzora. Drugoplasirani i trećeplasirani natjecatelji dobili su: plaketu, poklon bon, diplomu, priznanje kao i vrijedne nagrade sponzora. Nagrade su uručili: pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić, načelnik općine Bogdanovci Juraj Mihajlović i zamjenik načelnika Mario Pavlović.

Ovom prigodom posebno bih se zahvalio općini Bogdanovci, mještanima Svinjarevaca, i svim vrijednim ljudima koji su nas lijepo ugostili i bili odličan domaćin. Zahvalio bih se i županiji Vukovarsko-srijemskoj bez čijih financijskih sredstava se ovo natjecanje ne bi moglo ni održati. Također se zahvaljujem i svim vjernim sponzorima i svim zaljubljenicima u oranje koji su pratili ovo natjecanje.

Đuro Cerovčec, dipl.ing.agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis