OBAVIJEST TRŽNIM PROIZVOĐAČIMA KRUMPIRA 10.06.2016.

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira upućena je krajem mjeseca svibnja o.g., odnosno prije 12 dana! U proteklom je razdoblju na većini mjernih lokaliteta u središnjem i istočnom dijelu Međimurja zabilježeno vrlo sparno i toplo vremensko razdoblje. Prosječna je vlažnost zraka u prvoj dekadi lipnja o.g. 94 %, a najviše su temperature zraka hladovini iznosile od 24° do 27°C! Intenzitet sunčana zračenja je bio vrlo izražen (vidi tablicu 1.), a krajem mjeseca svibnja i prvih dana lipnja o.g. zabilježen je jači i topli južni vjetar! Oborina je u prvoj dekadi ovog mjeseca bilo vrlo malo (vidi tablicu 1.). Krumpir je započeo cvatnjom u većine dominantnih sorata, a razvojem cime na mnogim poljima još nije prekrio humke. Kao planinska biljka zahtjeva mjesečno dobro raspoređenih barem 100-120 mm oborina.

Tablica 1. Neki meteorološki podatci za prvu dekadu mjeseca lipnja o.g. na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju:

Lokalitet

Oborine (mm)

Srednja temperatura

Vlaženje lišća

Ukupno zračenja W/m²

Novakovec

15,0

18,3

1.270

35.501

Belica

7,2

18,3

3.480

52.512

Orehovica

14,8

18,7

2.270

51.580

D. Pustakovec

7,0

18,5°C

3.960

54.560

U takvim se uvjetima na cimi krumpira pojavljuju prvi znakovi paleži lišća od visokih temperatura i štetnog UV zračenja, te prvi simptomi koncentrične pjegavosti (Alternaria solani), naročito u ranijih sorata (npr. Adora, Colomba i sl.). Nakon 25. svibnja o.g. ponovno bilježimo i masovniju pojavu ličinki prezimljujuće populacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Neki su proizvođači u proteklom razdoblju započeli natapati usjeve "kišenjem" (orošavanjem). Iskustva iz ranijih sezona dokazuju da je cima nekih sorata krumpira vrlo osjetljiva na visoke temperature i jaku ukupnu dnevnu sunčanu svjetlost (>7.000 W/m²), pa se javlja palež lišća (koja po znakovima nalikuje krumpirovoj plijesni), a vrlo su osjetljive sorte Adora, Artemis, Belarosa, Labella, Madeleine, Marabel, Oriana, Riviera, Vineta i dr.

Naprotiv, neke sorte krumpira unatoč visokim temperaturama zraka, nedostatku vlage i pojačanoj sunčanoj radijaciji dobro podnose ove ekstremne uvjete pa njihova cima ne pokazuje znakove paleži (npr. sorte Agria, Roko, Kuroda, Rudolph, Mozart, Rodeo, Sylvana, Aladin, Laura i dr.).

U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe suzbijanja bolesti cime krumpira (lokalitet Mursko Središće, tri sorte krumpira: Arizona, Alouette i Masai) na netretiranim se biljkama pojavljuje samo koncentrična pjegavost (Alternaria solani), a pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) na nezaštićenim biljkama nismo zabilježili!

U narednim danima očekujemo nekoliko desetaka mm kiše, a razmaci tretiranja u zaštitama cime krumpira na većini polja u Međimurju ove sezone mogu iznositi 12-14 dana!

Pripravci za suzbijanje dvije najvažnije bolesti cime krumpira: krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) navedeni su u preporuci od 30. i 18. svibnja o.g.!

Tek od sredine ili početkom druge polovice mjeseca lipnja o.g. započet će iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira, pa u tom slučaju voditi računa da se u narednim danima koriste pripravci kraće karence (7 dana)! Kratku karencu u trajanju samo 7 dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC, pa ih je moguće koristiti u završnim tretiranjima usjeva ranih sorata, s kojih se urodi gomolja planiraju vaditi kao "mladi krumpir"! Od insekticida za suzbijanje krumpirove zlatice kraću karencu ima pripravak Mospilan SP.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis