Obavijest proizvođačima graha i mahuna 07.06.2016.

Krajem prvog tjedna mjeseca lipnja o.g. nastavlja se trend iznadprosječno sparnog i toplog razdoblja s povremenim oborinama lokalnog karaktera (najviše je kiše u prvom tjednu mjeseca lipnja palo u SZ dijelu Međimurja, na području općine Sveti Martin na Muri)! Slični vremenski uvjeti obilježit će i narednih nekoliko dana.

Usjevi graha i mahuna pri uzgoju na otvorenom gredicama i/ili poljima nalaze se u vrlo osjetljivom stadiju: početak ili sam tijek cvatnje. Krajem mjeseca svibnja (29.5.) zabilježeni su vrlo topli i vjetroviti dana (s temperaturama zraka većim od 29°C i brzinom vjetra većom od 23 km/h), pa je pojavila palež vršnog lišća graha i mahuna. U uvjetima dovoljno vlažnog i toplog razdoblja, a prema iskustvima iz ranijih sezona, pojavljuju se različiti uzročnici bolesti lišća i mahuna: npr. hrđa (Uromyces) i smeđa pjegavost ili "antraknoza" (Colletotrichum), te od bakterijskih bolesti prstenasta pjegavost (Pseudomonas, Xanthomonas). Od štetnika se na usjevima graha i mahuna gotovo svake godine javlja grahov žižak (Bruchus pisorum) i lisne uši (Aphidae). U zaštićenom uzgoju visokih mahuna moguća je pojava i fitofagnih grinja (Tetranychus urticae), a potencijalno visoke temperature u narednom razdoblju moguće će pogodovati razvoju koprivine grinje i na gredicama (poljima) graha. Većina proizvođača za vlastite potrebe uzgaja domaće populacije graha, pa zdravstvena ispravnost usjeva ovisi i o kvaliteti sjemena kojeg su koristili za reprodukciju.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za zaštitu usjeva graha u našoj zemlji:

Pripravak

Štetni organizam

Primjena

Karenca

Fungicidi

Champion 50 WG

bakterijska pjegavost

0,5 %

35 dana

Neoram WG

smeđa pjegavost, hrđa, bakterioze

0,15-0,2 %

 

Pyrus SC

siva plijesan

1,5 lit./ha

14 dana

Signum DF

hrđa, siva plijesan

1,0 kg/ha

21 dan

Switch WG

siva plijesan, bijela trulež

0,5-0,8 kg/ha

14 dana

Insekticidi

Affirm WG

sovice

0,1-0,15 %

3 dana

Calypso SC

lisne uši

0,2 lit./ha

7 dana

Decis 1.25 EC

lisne uši,kukuruzni moljac, pipa mahunarka

0,3-0,5 lit./ha

7 dana

Fastac EC

štitasti moljci

0,3 lit./ha

14 dana

Karate Zeon

lisne uši

0,15 lit./ha

3 dana

Pirimor WG 50

lisne uši

0,04-0,06 %

7 dana

Neemazal-T/S

lisne uši, štetne gusjenice

2-3 lit./ha

 

 

Ovisno o vrsti štetnog organizma moguće je koristiti neka od dopuštenih sredstva za zaštitu bilja u našoj zemlji (vidi Tablicu 1.).

U uvjetima vrlo visokih temperature i toplinskog stresa ne preporučujemo koristiti bakarne fungicide.

Neke ranije sezone (2011., 2012. i 2013.) su potvrdile da suša i visoke ljetne temperature vrlo negativno utječu na usjeve graha! Javlja se palež najmlađih i najnježnijih biljnih organa, a biljke graha često u takvim nepovoljnim uvjetima odbacuje tek oplođene cvjetove! Toplinski stres i nedostatak vlage u zemljištu biljkama možemo pomoći i primjenom lisnih hranjiva s naglašenim sadržajem aminokiselina i/ili morskih alga (npr. Bioplex, Trainer, Drin, Poly-Amin, Megafol, Amalgerol i dr.)! Preporučuju se primijeniti već preventivno prije razdoblja visokih temperatura i nedostatka vlage, kako bi biljke naknadno u stresnim uvjetima imale više energije za preživljavanje! Takvi pripravci nisu otrovni, nemaju propisnu karencu i moguće ih je koristiti u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis