Obavijest proizvođačima kupusa 13.05.2016.

Obilaskom terena zasijanim kupusom, utvrđena je pojava gusjenica malog kupusara, te je utvrđen let kupusnog moljca! Štete od gusjenica očituju se u izgrizanju lista praveći na njemu rupice, a kasnije štete čine na glavici kupusa koji nije za prodaju! Potrebno je pratiti pojavu gusjenica na usjevima i po potrebi provesti suzbijanje!prskati prije nego gusjenice uđu u glavice, dodati okvašvač i prskati sa većom količinom vode

Potrebno je izvršiti zaštitu nekim od navedenih insekticida vodeći računa o karenci!

Chromorel D, Nurelle D, Rely 40, Sumialfa 5 FL, Karate zeon, Lambda 5 EC, Vantex, Alverde, Affirm!

Prije najavljenih oborina potrebno je provesti zaštitu lista protiv najčešćih gljivičnih bolesti fungicidima, također prilagoditi fungicid terminu berbe; Topsin 500 SC, Ortiva top, Ortiva, Signum, Infinito, Score 250 EC, Nativo 75 WG.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, ne tretirati u vrijeme leta pčela, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12), uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitim pregledima. Rok do kojeg uređaji moraju biti pregledani je do 26. 11. 2016. ( barem jednom)!!!!

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis