Ovo proljeće u Požeško-slavonskoj županiji održane dvije radionice o cijepljenju vinove loze

Radionica je održana na gospodarstvu Darija Mikića u mjestu pokraj Požege. Radi izuzetno lošeg i kišnog vremena na radionici je sudjelovalo samo 5 lokalnih vinogradara. Cilj radionice je bio pokazati tehniku cijepljenja vinove loze na „engleski spoj s jezičkom“, kako bi lokalni vinogradari mogli sami, za svoje potrebe, proizvesti kvalitetne cijepove za podsadnju u svojim vinogradima te kako ne bi morali za tu namjenu kupovati sadni materijal.

Pokazno cijepljenje održao je Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik za hortikulturu. Cijepljeno je 100 loznih podloga plemkama sorata graševine (97 komada) i sauvignon blanc (3 komada). Sve plemke cijepljene su na podlogu Riparia. Ukazano je na važnost uporabe izuzetno oštrog alata, kojim se to obavlja (cijepljarski nož) te potrebe za visokom razinom higijene.

Nakon cijepljenja svi korjenjaci su postavljeni u drveni sanduk prikladnih dimenzija. Na dno sanduka, obloženog novim najlonom radi onemogućavanja zaraze korjenjaka direktno preko nutarnjih drvenih površina sanduka, postavljeno je oko 5-6 cm plodnog tla. Potom su na tlo, red po red, okomito postavljani cijepljeni korjenjaci (okrenuti s bazom prema dolje i plemkom prema gore), koji su cijelom svojom dužinom prekriveni najsitnijim pijeskom. Ovo radi toga što pijesak slabo drži vodu te se ne očekuje izbijanje postranog korijenja na podlogama. Štoviše, očekivanja su bila da pijesak propusti vodu (od obročnih zalijevanja) prema dolje – sve do plodne zemlje na dnu sanduka, kako bi se u uvjetima povećane vlažnosti stimuliralo ukorjenjivanje donjeg, glavnog korijena svakoga korjenjaka. Iznad plemke također je stavljen sitan pijesak, nekih 3-4 cm iznad vrha plemke.

Slika 1: Tek cijepljeni korjenjaci plemkama
graševine i sauvignon blanca
(11. ožujka 2016.)

Slika 2: Pokrivanje cijepljenih korjenjaka pijeskom,
također 11. ožujka 2016.

Tako napunjen sanduk s cijepljenim korjenjacima stavljen je u prostoriju u kojoj je održavana temperatura s početnih 30 ºC te u padajućem slijedu zadržana na 23 ºC u sljedećih 18 dana. Nakon toga, temperatura je održavana na 12-15 ºC. Budući da je u prostoriji, u kojoj su se nalazili cijepovi, prvih mjesec dana pretežni dio dana uglavnom bio mrak (umjesto pravilnog rasporeda noć – dan 50: 50 %) u početku su tek potjerale zeljaste mladice bile izrasle bez klorofila tj. bile su žute, umjesto zelene boje.

U želji da se lokalnim vinogradarima zorno pokaže kako kvalitetno i jednostavno i sami mogu napraviti cijepove za podsadnju za svoje potrebe, 6. svibnja 2016. Je održana druga po redu, tematska radionica POKAZNOG PRIJEMA  CIJEPLJENIH  KORJENJAKA (ovoga puta prenesenih) u vinogradu na Komušini, OPG Marije Mikić. Nažalost, niti na toj radionici nije bio zadovoljavajući odaziv vinogradara – došlo je samo njih četvero. Želeći da cijepovi, koji su tik par dana prije te druge radionice bili potjerali, očvrsnu, ostavljeni su izvan grijane prostorije vani na otvorenom. Nažalost, iako je pozicija na kojoj su bili izloženi vani na nadmorskoj visini od oko 270 m/n/m, kasni proljetni mraz 26. travnja 2016. gotovo da je uništio sav trud (djelomice je vidljivo na jednoj od slika). Na sreću, unazad par zadnjih dana, vrhovi svih potjeralih cijepova se vidno oporavljaju te su dobili zelenu boju tj. klorofil.

Slika 3: Potjerali vrhovi iz cijepljenog materijala,
snimljeno 6. svibnja 2016. – vidljivo i „prženje“ vrhova mladica uslijed mraza

Slika 4: Detalj potjeralih vrhova, djelomice „oprženih“
mrazom 26. travnja 2016. –  (snimljeno 06. svibnja 2016.)

Tretirani su kombinacijom dvaju fungicida protiv glavnih biljnih bolesti vinove loze (jedan puta) te posebno pripravkom protiv lozine grinje – akaricidom.

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis