Obavijest proizvođačima koštičavog voća 13.05.2016.

Od posljednje preporuke za zaštitu koštičavog voća agroklimatske stanice su zabilježile 52 l kiše u Đelekovcu, 90 l kiše u Čepelovcu te 94 l kiše u Novigradu Podravskom. Kišovito i prohladno vrijeme pogodovalo je širenju bolesti lista u voćnjacima. Iako je većina voćnjaka pretrpjela ogromnu štetu zbog mraza, voćarima preporučamo da nastave zaštitu lista jer je to ulaganje u budućnost nasada.

Za zaštitu od infekcije uzročnikom šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) na koštičavom voću (osim višnje!) mogu se koristiti pripravci na osnovi kaptana (Captan WP 50 i Kastor), a na trešnji, marelici, breskvi i nektarini može se koristiti i Delan 700 WDG.

Agroklimatske stanice u proteklom su periodi zabilježile i po 50 sati uzastopnog vlaženja lista uz prosječnu temperaturu zraka od 13°C što je pogodovalo razvoju vrlo jake infekcije uzročnikom kozičavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii). Zbog toga u nasadima višnje, čim vremenski uvjeti dozvole, preporučamo primjenu dozvoljenih fungicida kao što su Topsin M 500 SC i Chromodin S-65. Na trešnji je za zaštitu od kozičavosti dozvoljen i Delan 700 WDG.

U pojedinim nasadima koštičavog voća zabilježena je pojava lisnih uši. Za suzbijanje lisnih uši na breskvama i višnji dozvoljeni su insekticidi Calypso SC 480, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG, na trešnji i nektarini su dozvoljeni Calypso SC 480 i Mospilan 20 SG, a na šljivi Mospilan 20 SG i Pirimor 50 WG.

Prilikom zaštite ranijih sorata trešnje vodite računa o karenci odabranih pripravaka!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Uspjeh zaštite vaših voćnjaka uvelike ovisi o kvaliteti aplikacije pa vas podsjećamo i na zakonsku obvezu pregleda prskalica i atomizera najkasnije do 26. studenoga ove godine.

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis