Obavijest voćarima! 06.04.2016.

Meteorolozi za petak najavljuju da će na pojedinim lokalitetima pasti i 20-ak mm kiše, te su moguće jače primarne zaraze uzročnikom krastavosti jabuka i kruška (Venturia inaequalis).

Ukoliko nisu, proizvođači jabuka i krušaka trebaju provesti tretiranje prema preporuci od 01.04.2016.

Nasadi višanja, trešanja i šljiva su u punoj cvatnji te im tijekom najavljeni kišnih dana prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilia laxa). Prije kiše preporuča se provesti zaštita nasada. Upotrijebiti se može jedan od sljedećih pripravaka:

U trešnjama- Signum, Teldor SC 500, Swich 62,5 WG, Nativo, Luna experience

U višnjama- Signum, Chorus 75 WG, Luna experience

U šljivama- Signum, Teldor SC 500, Chorus 50 WG, Swich 62,5 WG, Nativo, Difcor

U nasadima bresaka je zamijećena pojava lisnih ušiju (Aphididae). Ukoliko se zabilježi jača populacija može se primijeniti jedan od navedenih pripravaka: Calypso SC 480 ili Mospilan 20 SG.

Zaštitu voćnjaka u cvatnji obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Marija Prnjak, dipl.ing.agr
marija.prnjak@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis