Posjet siranama Zagrebačke županije

Proizvođači mlijeka tražeći izlaz iz teške mljekarske krize sve se više bave proizvodnjom i prodajom različitih vrsta sireva i prodajom mlijeka s kućnog praga. Deset obiteljskih poljoprivredni gospodarstava iz Vukovarsko-srijemske županije pohađalo je tečaj iz sirarstva i isti su išli na stručno putovanje kako bi vidjeli mogu li se oni pronaći u legalnoj proizvodnji na još uvijek neuređenom i za njih teško dostupnom tržištu.

Cilj putovanja bio je spoznati kako unaprijediti svoje gospodarstvo, ostvariti konkurentnost na tržištu koristeći sredstva iz Programa ruralnog razvoja za izgradnju novih objekata te kupovinu nove opreme.

Tijek stručnog putovanja bio je sljedeći:

1. POSJET SIRANI JADANEC ČUTURA

Sirana Kusanovec nalazi se nedaleko od Dugog Sela. U sklopu sirane imaju manju farmu od 13 muznih krava. Proizvodnjom i prodajom svježeg sira i vrhnja bave se generacijama, glavno tržište mliječnih proizvoda ovog OPG-a je upravo grad Zagreb, od kojeg su udaljeni samo 25 km. Proizvode različite vrste sira: kuhani, polutvrdi, tvrdi, škripavac, fetu, skutu, svježi sir i vrhnje, i jogurt. Ova sirana korisnik je Mjere 4.2. s namjenom: kupovina vozila, vakumirke i vage. Nakon obavljene kontrole od strane APPRRR čekaju isplatu sredstava.

Vlasnica sirane Predsjednica je Udruge malih sirara Zagrebačke županije ”SIREK” i nacionalnog Saveza malih sirara RH ”SirCro”. Proizvodi robnu marku svježeg sira ”ZG Sirek”.

2. POSJET SIRANI FÜRNKRANZ

Mala farma od 12 muznih krava i mini sirana Fürnkranz nalazi se u centru prigradskog naselja Brdovec. Zbog prepoznate kvalitete od strane kupaca, ova sirana godinama posluje na principu narudžbi. Ne mogu se širiti jer se nalaze gotovo u centru sela. U sklopu mini sirane imaju malu trgovinu gdje prodaju sve svoje mliječne proizvode. Članica je Udruge malih sirara Zagrebačke županije ”SIREK”.

3. POSJET FARMI MUZNIH KRAVA OBITELJI VRHOVEC:

Farma muznih krava obitelji Vrhovec tradicionalno je stočarsko gospodarstvo. Vlasnik Stjepan Vrhovec ima 70 junadi i teladi, te 70 mliječnih krava. Svoju farmu izgradio je prije 8 godina, a koristio je sredstva iz IPARD-a za kupnju mehanizacije. Trenutno je u fazi čekanja odluke za Mjeru 4.1.1. programa Ruralnog razvoja 2014-2020.

Njegova farma opremljena je tehnološki najsuvremenijom opremom. Prvi su postavili mljekomat u Zaprešiću. Kada mu je prošle godine otkupljivač mlijeka otkazao otkup, za njega je to bio novi početak. Postavili su još dva mljekomata, registrirali mini siranu, povećali prihod svoje obitelji i danas su zadovoljni jer uz malo više rada ostvaruju dobre rezultate.

Farma se ne nalazi u sklopu ”Ceste sira” već je član Mljekarsko stočarske zadruge “Proizvodi sela” gdje je trenutno predsjedavajuća farma. Proizvodi razne voćne jogurte i robnu marku svježeg sira ”ZG Sirek”.

Nada Matić,
viša stručna savjetnica

 

Pripremi za ispis