Održan Noćnjak 2016.

Sve je započelo 17. ožujka 2016. otvorenjem sajma opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, nastavilo se izložbom maslinovih ulja, proizvoda od masline, ljekovitog bilja te proizvoda s oznakom Hrvatskog otočkog proizvoda. Manifestacija je svečano otvorena nakon pozdravnih riječi, koje su prisutnima uputili: L. Ljubenkov, predsjednik ZSD; T. Marinković, načelnik općine Bol; Ilda Stanojević, ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo te A. Kolarić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon toga dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja. Priznanje "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu i uljarstvu dobila je ove godine Mirella Žanetić iz Splita, znanstvenica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, dok je Priznanje "Branko Škarica" za životno djelo u uljarstvu pripalo J. Mladiniću iz Splita, tvrtka Com-ing trade. I. Stančić, upravitelj PZ Selčanka iz Selaca primio je Međunarodno priznanje "Cavaliere olio d’oliva", a Bračani Z. Karmelić, V. Cvitanić te E. Majić su pak dobili priznanje "Joško Niskota" uzornim maslinarima. Priznanje uljarskoj zadruzi za 2015. godinu pripalo je PZ Postira, dok je "Zlatno pero Noćnjaka" išlo u ruke ‘Mreži TV Split’. Priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos razvoju i očuvanju maslinarske tradicije dodijeljeno je Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.

Svečanost otvaranja manifestacije

Laureati osobnih i kolektivnih nagrada

Noćnjak ove godine broji rekordan broj ocjenjenih uzoraka maslinova ulja najvećih proizvođača, njih preko tristo i više od osamdeset uzoraka proizvoda od maslina, iz Dalmacije, Slovenije, Italije, BiH i Crne gore.
Brojni su posjetitelji tijekom trajanja manifestacije u Olio baru mogli prisustvovati degustacijama i prezentacijama maslinovih ulja.

U sklopu manifestacije drugog dana su održani: Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu, zatim prvi Stručni skup o mediteranskom bilju posvećenom smilju, Stručni skup Savjetodavne službe na kojem je prezentirano 6 vrlo interesantnih stručnih tema, a održana je i Mala škola kušanja maslinovih ulja, koju je vodila gđa. Sandra Petričević.

U subotu je održan stručni terenski obilazak otoka Brača uz praktično maslinarstvo, rezidbu te prezentaciju strojeva i opreme tvrtke Messis d.o.o., kao glavnog sponzora Noćnjaka 2016., a koja nudi veliku paletu poljoprivredne mehanizacije i alata. Posjećena je  uljara u Selcima, uz kušanje maslinovih ulja. Nakon tog išlo se  u PZ. Postira,  posjećena je uljara i kušala su se i njihova ulja, a potom su svi sudionici posjetili mjesto Škrip, gdje je razgledan Muzeja otoka Brača. U masliniku, na lokaciji pokraj Supetra, održana je prezentacija rezidbe maslina, koju je vodio i prezentirao kolega mr. sc. S. Štambuk. U sklopu obilaska prezentirali su se strojevi  i oprema za sadnju i uzgoj smilja, gdje se na jednoj pripremljenoj površini prikazala sadnja smilja s presadnicama.

Terenski dio – prezentacija rezidbe i mehanizacije

Navečer su svečano dodijeljena priznanja za proizvode od maslina i za kvalitetu maslinovih ulja, uz proglašenje šampiona Noćnjaka 2016., koja je pobjednicima uručio ministar poduzetništva i obrta D. Horvat.

OPG R. Županović iz Kruševa, Primošten je šampion "Noćnjaka 2016." za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte oblica, a  B. Šoša iz Zadra je šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinova ulja sljubljenih sorti. Šampionom za izgled pakovine maslinova ulja proglašena je tvrtka "Dalmatinska maslina d.o.o." iz Pučišća s otoka Brača. Ovogodišnji šampion "Noćnjaka" za proizvode od maslina je  "Sympatico-Obrt za proizvodnju" iz Solina. Vicešampinima "Noćnjaka 2016." su proglašeni: V. Dujić iz Kopra-Slovenija za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte itrana, I. Stančić iz Sumartina-Brač za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinova ulja sorte buharica i OPG Majić-Brač olive iz Supetra-Brač za izgled pakovine maslinova ulja. Posebna priznanja "Noćnjaka 2016." dodijeljena su P. Cariću iz Svirča-Hvar,  J. Tudoru iz Milne-Hvar,  OPG-u M. Ljubetić iz Sutivana-Brač, tvrtki "Alveus d.o.o." iz Rijeke i M. Litoviću iz Supetra na Braču. Brojnim sudionicima "Noćnjaka 2016." dodijeljene su i zlatne medalje te zlatne diplome. Tako je svečano, u ozračju šampiona, završio još jedan Noćnjak.

mr. sc. Stanislav Štambuk,
viši stručni savjetnik za hortikulturu,

mr. sc. Višnja Šimunović,
viša koordinatorica za hortikulturu

Pripremi za ispis