Obavijest voćarima! 24.02.2016.

Natprosječno topao siječanj i veljača uvjetovali su početak bubrenja pupova koštićavog voća.

Obavještavamo voćare da prate razvojni stadij pupova kako bi u fazi bubrenja pupova pravovremeno izvršili tzv. plavo prskanje primjenom bakrenih pripravaka.  

Prije prskanja potrebno je dobro pripremiti stabla kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. Sa voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane kao i stari plodovi tzv.mumije.

Obzirom da je zima bila blaga očekuje se veliki broj prezimjelih formi štetnih organizama te je veoma bitno da se sa zaštitom voćaka krene na vrijeme  kako bi se u samom startu reducirala  njihova populacija i infektivni potencijal patogena.

Bakrenim pripravcima u početku bubrenja pupova  preventivno suzbijamo: kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) te šupljikavost lista koštićavog voća (Stigmina carpophila). Povoljni uvjeti za razvoj kovrčavosti lista breskve su temperature zraka od 5 do 18°C te kišovito vrijeme, praćeno visokom relativnom vlagom zraka. Budući da je u drugoj polovici tjedna najava kišovitog vremena mogu se očekivati povoljni uvjeti za razvoj zaraze kovrčavosti breskve.

Zbog suzbijanja štitastih uši i jaja lisnih ušiju ovim pripravcima mogu se dodati mineralna ulja (Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje). Moguća je primjena gotovih kombinacija bakrenih pripravaka i mineralnih ulja: Crveno ulje ili Modro ulje.

Tretiranje je potrebno provesti za mirna vremena pri dnevnim temperaturama zraka većim od 5˚C, a pri aplikaciji utrošiti što više škropiva. Tretiranje ovim pripravcima mora biti obavljeno najkasnije u fenofazi nabubrenih pupova, a svakako prije nego se pupovi otvore. Nakon otvaranja pupova na koštićavom voću ne preporučujemo primjenu bakrenih pripravaka zbog moguće fitotoksičnosti.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                                                                              Aleksandra Radić dipl.ing.

                      

Pripremi za ispis