Studijsko putovanje Udruge vinogradara i vinara Nadin u Slavoniju, Srijem i Baranju

Prvo odredište tog studijskog putovanja, koje je održano od 13. – 15. studenoga 2015., bio je gradić Kutjevo u Požeškoj dolini i vinarija Galić d.o.o. Vlasnik vinarije gdin. J. Galić srdačno je dočekao sudionike studijskog putovanja i proveo ih kroz proizvodni objekt, gdje su imali priliku vidjeti suvremenu i modernu vinarsku opremu (vinifikatore, prešu, liniju za punjenje boca, barrique bačve i dr.). Nakon obilaska, u podrumu su kušana i neka vina berbe 2015., graševina, sauvignon bijeli, cabernet sauvignon, cuvee… – sve elegantna mlada vina izraženih aroma i naglašenih sortnih karakteristika, lijepo obojena, puna i odličnog potencijala.

Vinarija Galić u mjestu Velika nedaleko Kutjeva

Istog dana putovanje je nastavljeno do Đakovačke ergele lipicanaca. Stručno vodstvo na ergeli upoznalo je prisutne s jednim zanimljivim podatkom iz povijesti ergele, a to je da je ergelu posjetila i britanska kraljica Elizabeta II. 1972. Nezaobilazna znamenitost Đakova je, naravno, i impresivna katedrala.

Ergela lipicanaca u Đakovu

Sutradan je putovanje nastavljeno do Vukovara – Grada heroja i mjesto posebnog pijeteta. Uz pratnju gradskog vodiča obiđena je bolnica, križ na Dunavu, vodotoranj, memorijalno groblje i Spomen dom Ovčara. Sve potresne činjenice, kao i mjesta obilaska  u Vukovaru, duboko su dojmile sve sudionike putovanja.

Iz Vukovara je put nastavljen po slikovitim obroncima Fruške gore, s nanizanim vinogradima. Na desnoj obali Dunava smjestio se drevni  i najistočniji grad Republike Hrvatske, Ilok. Razgledani su mnogobrojni kulturni spomenici, među kojima je i ljetnikovac kneževske obitelji Odesscalchi iz 1864., koja je ujedno i zaslužna za uzgoj traminac u Podunavlju te znameniti Iločkog podrum, u kojem se nalaze čuvena arhivska vina (najstarije datira iz 1947.) i cijelo bogatstvo različitih sorata, među kojima dominira graševina (zauzima 60-65 % udjela). Slijede traminac, rajnski rizling, pinot crni i bijeli, chardonnay, frankovka, cabernet sauvignon…. Suvremena tehnologija prerade te dozrijevanja i čuvanja vina, poput poznatog i glasovitog Iločkog traminca, uz gastronomske specijalitete, otvara velike mogućnosti i perspektivu razvoja turizma.

Čuveni Iločki podrum

Park prirode Kopački rit

Zadnjeg dana studijskog putovanja posjećena je Baranja, točnije park prirode Kopački rit. Iznimna važnost močvarnih staništa za obitavanje mnogobrojnih ptica močvarica, gmazova, riba i divljih životinja čine taj park jedinstvenim primjerom biološke raznolikosti.

Kraj studijskog putovanja bio je rezerviran za obilazak i razgledavanje kulturnih znamenitosti grada Osijeka. Sabirući sve utiske onoga što je posjećeno i razgledano u ta tri dana ostaje snažan dojam o ljepoti toga dijela Lijepe naše, koju nezaobilazno sačinjavaju vinogradi i poznata vina.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis