Drugi festival vune u Ravnoj Gori

Organizator manifestacije je Udruga Goranske vunarice Ravna Gora i Turistička zajednica Ravne Gore, a pokrovitelji su Općina Ravna Gora, Primorsko-goranska županija i LAG Gorski Kotar.

Vrijedne članice Udruge Goranske vunarice ispred svoga štanda.

Na festivalu su se predstavili vunari iz Hrvatske i Slovenije tako da je druženje bilo međunarodnog karaktera. Najveća prednost ove dvodnevne manifestacije bilo je druženje i upoznavanje svih ljubitelja i dobrih poznavatelja vune na jednom mjestu te razmjena iskustava. Sudionici su izložili svoje proizvode na štandovima gdje je za šire pučanstvo ponuđen veliki asortiman mnogih ukrasnih i odjevnih predmeta od vune kao i iščešljana vuna za daljnju obradu. Posebnu ljepotu vunenih predmeta prikazali su naši prijatelji iz Udruge Bicka Solčava no svaki je štand donio duh tradicije i ljepote krajeva lijepe nam Hrvatske. Lag Gorski Kotar je organizirao predavanje „Program ruralnog razvoja RH 2014-20120“.

Uređeni štand sa prekrasnim proizvodima od vune (foto:Bernarda Dražetić)

Općina Ravna Gora
Primorsko-goranska županija
LAG Gorski kotarOpćina Ravna Gora
Primorsko-goranska županija
LAG Gorski kotar

U dvodnevnom ugodnom druženju učenici prvog i četvrtog razreda Osnovne škole dr. Branimira Markovića sudjelovali su u izradi zajedničke slike tehnikom filcanja vune, a recitiranjem pjesama iz svoga kraja približili su nam ravnogorski govor. Drugi dan je za sve sudionike organizirana tombola u kojoj su se iz šešira izvlačili „radni zadaci“ izrade filcanih predmeta od vune. Na velikom zajedničkom stolu svaki je sudionik zasukao rukave i primio se izrade zadanog zadatka kojeg je izvukao iz šešira u izradi lijepih vunenih filcanih predmete. Ubrzo su osvanule prekrasne kapa, torba, ogrlice, cvjetići i papuče.

Izrada filcane slike učenika osnovne škole (foto:Bernarda Dražetić)

U ovogodišnji se festival uključila i Savjetodavna služba, Podružnica Karlovačke županije održavanjem edukativnih predavanja „Od ovce do čarape“ i „Tehnika šišanja ovaca“. Sudionicima je u nizu slika iz prakse ošišana vuna izvedena sve do lijepih toplih čarapa. Poseban značaj posvećen je šišanju ovaca gdje je u sljedećem predavanju kako slikama tako i video prikazima predstavljena Bowenova tehnika šišanja ovaca. Upravo je ova tehnika šišanja osmišljena 50-tih godina prošlog stoljeća prihvaćena kod većine svjetskih profesionalnih šišača ovaca i koristi se na natjecanjima u šišanju ovaca. Za sudionike su održani prikazi češljanja vune na grebene i predenja vune na električni kolovrat što je izazvalo veliko zanimanje pa su se mnogi sudionici i posjetitelji okušali u predenju vune. Čak i starije gospođe koje negdje čuvaju svoje stare kolovrate nisu mogle odoljeti pozivu predenja vune.

Gospođa se rado sjetila predenja vune na kolovrat, ovaj puta uz električni pogon (foto: Bernarda Dražetić)

Osobno najveće iznenađenje i najljepši dio ovog dvodnevnog druženja je upoznavanje gospođe Bernarde iz Udruge Bicka iz Slovenije, kolegice po struci agronomke za stočarstvo koje je jedno vrijeme radila u Svetovalnoj službi susjedne Slovenije. Prekrasno pa neka se neko pohvali ako može sa sličnom situacijom!

Dvije Bernarde, obje kolegice agronomke za stočarstvo veselo predu vunu (foto: Bernarda Dražetić)

Uz štand sa električnim kolovratom stalno se prelo (foto:Bernarda Dražetić)

Štand registrirane hrvatske tvrtke za prodaju vune (foto:Bernarda Dražetić)

Drugi dan sudionici festivala su počašćeni nastupom poznatog ravnogorskog mješovitog pjevačkog zbora „Gimpl“ na čelu sa gospođom Žaklinom Majetić Muftić.

Ugodni domaćini iz Gorskog Kotara na kraju su nas sve pozdravili uz najavu 3. festivala vune dogodine za koji smo već dobili zadatak izrade odjevnog vunenog predmeta po želji za modnu reviju.

Bernarda Dražetić
viši stručni savjetnik

Općina Ravna Gora
Primorsko-goranska županija
LAG Gorski kotar

Pripremi za ispis