Budući mali izvoznik

Vrlo neobično za poljoprivrednike, koji tradicionalno uzgajaju kukuruz, pšenicu, kupus i krumpir i obrađuju vrt za svoje potrebe. OPG Marine Kuhtić je odlučio proizvoditi cvjetove božura i izvoziti ih.

„Vezu“ za plasman su našli – šogora Nizozemca koji, osim u svojoj zemlji, proizvodi božure i u Srbiji u zaštićenom prostoru. Tako produžava sezonu berbe, jer mu nasadi božura na raznim lokacijama cvatu u stakleniku od početka svibnja, do kraja lipnja.

Na budućem nasadu, točnije oranici površine oko 7.000 m², za sada se vide samo redovi u koje su pred nekoliko dana posađene podzemne stabljike – podanci ili rizomi. Podanci su prije transporta u Hrvatsku podijeljeni i tretirani „kuhanjem“ na 43 ⁰C, da bi biljke ostale zdrave.

Iskopani podanak iz nasada – prerezan dio višegodišnjeg drvenastog podanka, s 3-5 okca i ostatkom ovogodišnje nadzemne stabljike

O božuru, trojačkoj ruži ili paeoniji

Paeonia sp. je višegodišnja grmolika vrsta. Cijenjena je u našim vrtovima kao ukrasni grm, s kojeg se rijetko režu cvjetovi, a odrezani cvjetovi dugo traju u vazi.

Komercijalni uzgoj rezanog cvijeta božura počinje u 2. ili 3. godini nakon sadnje, ovisno o veličini rizoma i može trajati 25 godina. Trogodišnji grm božura godišnje daje 10-tak cvjetova. Aukcijska cijena 1 stabljike s cvjetnim pupom može doseći 1 EUR.

U Hrvatskoj nekoliko OPG –a izvozi božure kao rezano cvijeće. Prednost uzgoja je ranija cvatnja, kada je veća potražnja na tržištu rezanog cvijeća te se postiže bolja cijena. Zanimljivo je da se božur dosta uzgaja i na Aljasci, gdje dospijeva kasnije, u srpnju, kada je drugdje uglavnom ocvao. Na taj način ti popularni cvjetovi za vjenčanja mogu duže ukrašavati domove i razne prigode.

Grmovi božura

Buketi cvjetnih pupova spremni za prodaju

Najcjenjeniji bijeli i blijedo ružičasti varijeteti božura

Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.,
stručna savjetnica za hortikulturu

Pripremi za ispis