Predstavljene delicije peradarskih proizvoda

Dio prisutnih na manifestaciji (foto: Valerija Čižmak)

Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uzgajivača peradi Republike Hrvatske bila je organizator manifestacije, suorganizator je bila Savjetodavna služba, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.

Predsjednica Udruga OPG-a uzgajivača peradi RH Božica Špoljaru u svom je uvodnom govoru naglasila da je ovo mlada Udruga s velikim zahtjevima.

„Ono što se prvenstveno želi postići ovom Udrugom je povezati sve uzgajivače peradi, bez obzira na vrstu peradi (brojleri, nesilice, guske, patke, purani).

Razlog i ideja povezivanja svih uzgajivača potekla je jednostavno stoga što nas sve tište jednake ili podjednake brige bez obzira o kojoj se vrsti uzgoja peradi radi. Mišljenja smo da još uvijek vrijedi slogan – zajedno smo jači. Današnja Manifestacija je dokaz za to. Na jednom mjestu želimo ponuditi razne delicije svih vrsta peradi: brojlera, kokoši hrvatica, pataka, gusaka i zagorskih purana.

Ono što želimo da bude rezultat ne samo ove Manifestacije, nego i sličnih manifestacija diljem Lijepe Naše, je potaknuti potrošače peradarskih proizvoda (mesa i jaja) na potrošnju proizvoda koji su proizvedeni na našim obiteljskim gospodarstvima.

Samo na taj način možemo razvijati peradarsku proizvodnju i zadržati mlade u našim ruralnim krajevima“.

Dario Zagorec, viši koordinator za stočarstvo u Savjetodavnoj službi, osvrnuo se na ulogu Savjetodavne službe u razvoju ruralnog područja te važnost udruživanja i zajedničkog nastupa na tržištu.

Na kraju je nazočne goste pozdravio Dalibor Janda, voditelj službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede.

Na Manifestaciji su bile ponuđene vrhunske domaće delicije (vidi sliku menu-a).

U cjelokupnoj pripremi sudjelovala je i Savjetodavna služba (Tihana Bišćan i Valerija Čižmak), a ovakva ponuda na tanjuru konačni je rezultat našeg savjetodavnog rada.

Zagorska guska (foto: Valerija Čižmak)

Pozdravni govor predsjednice Udruge Božice Špoljar (foto: Valerija Čižmak)

Kotlovina od kokoši hrvatice (foto: Valerija Čižmak)

Raca na žaru (foto: Valerija Čižmak)

Priprema kotlovine OPG Tenšak(foto: Valerija Čižmak)

 

Tihana Bišćan, mag. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Valerija Čižmak, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis