Obavijest maslinarima! 03.09.2015.

Upozoravamo maslinare, kako su prognostičari najavili skoru promjenu vremena s kišom i znatno nižim temperaturama. Zbog toga će se stvoriti  povoljni uvjeti za pojavu i širenje uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina).

Na tu je bolest posebice osjetljiva naša domaća sorta Oblica, koja je ove godine značajnije podbacila uglavnom zbog toga.

Stoga u takovim uvjetima preporučujemo provedbu zaštitnih mjera u svim maslinicima širom županije uporabom jednog od pripravaka s kraćom karencom:

NEORAM WG (karenca 15 dana) ili STROBY WG ili DIFCOR (karenca 30 dana).

Maslinina muha (Bactrocera oleae) se i dalje lovi na svim pozicijama u niskom intenzitetu. Nakon najavljene promjene vremena s kišom, a naglim sniženjem temperatura zraka, očekuje se intenzivniji let spomenutoga štetnika.

Stoga podsjećamo na ranije danu preporuku vezanu za organiziranu primjenu tzv. „preventivne metode“  uporabom zatrovanih mamaca:

SUCCESS  BAIT  ili INSEKTICID (aktivna tvar DIMETOAT) + BUMINAL  ili ECO TRAP VREĆICE

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
E – mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis