Obavijest ratarima! 01.09.2015.

Suzbijanje korova u uljanoj repici može se provesti prije sjetve, nakon sjetve ili nakon nicanja uljane repice.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova prije sjetve uz obaveznu inkorporaciju dozvoljen je herbicid Devrinol 45 FL.

Nakon sjetve, a prije nicanja uljane repice za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova registriran je Butisan S, dok su pripravci Reactor 360 CS i Kalif 480 EC registrirani za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Da bi se izbjegla pojava fitotoksičnosti Reactor 360 CS treba primijeniti najkasnija 2 dana iza sjetve, a Kalif 480 EC najkasnije 3 dana iza sjetve.

Herbicid Teridox 500 EC registriran je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova, a može se primijeniti nakon sjetve, prije nicanja ili nakon nicanja, u fazi 2-4 lista kulture.

S početkom nicanja uljane repice očekujemo napad kupusnih buhača i repičinog crvenoglavog  buhača pa je potrebno redovito pregledavati usjev, a za zaštitu se mogu koristiti insekticidi kao što su Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon ili Cythrin Max.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis