Održani Dani polja lucerke i crvene djeteline

Trebala je to biti radionica u polju, na pokusu lucerke, na PG-u Mikel iz Tominovca u suradnji s Poljoprivrednim institutom Osijek, Petrokemijom d.d. i tvrtkom Baumit Croatia iz Sirača. Zbog ekstremnih vrućina pokus je ranije skinut od predviđenog termina i u dogovoru s ostalim sudionicima pokusa napravljeno je jedno odlično savjetovanje s nizom stručnih predavanja i razmjenom iskustava s praktičnih pokusa i same proizvodnje. Savjetovanje je održano u prostorijama PZ UpoCentar Simentalac u Kutjevu.

Teme i predavači:

  1. Tomislav Mikel, dipl. ing. agr., stručni savjetnik, Savjetodavna Služba, Podružnica Požeško-slavonske županije,
    • Predstavljanje pokusa (Od obrade , analize tla i kalcifikacije do sjetve , skidanja usjeva i spremanja u sijeno i sjenažu te značaj u samoj hranidbi goveda)
  2. Ruža Vukadin, dipl.ing.agr. i Mirela Trdenić , dipl.ing.agr., tvrtka Petrokemija d.d. iz Kutine
    • Primjena mineralnih gnojiva u gnojidbi lucerke i crvene djeteline
    • Predstavljanje novog proizvoda PETROKEMIJas (novo dušično mineralno gnojivo)
  3. Dr. sc. Branimir Šimić, Poljoprivredni institut Osijek
    • Predstavljanje  sjemena OS 99 i crvene djeteline sorte Viva, te ostalih značajnih krmnih kultura stočnog grašaka
  4. Josip Solić , Regionalni voditelj prodaje tvrtke Baumit Croatia d.o.o. iz Sirača
    • Predstavljanje tvrtke i materijala za korištenje u poljoprivredi – kalcifikaciji.

Nakon završenog predstavljanja tema, otvorena je zanimljiva diskusija s poljoprivrednicima gdje je svatko mogao postavljati pitanja vezana uz proizvodnju lucerke i crvene djeteline. Na savjetovanju je bila prisutna i voditeljica ovlaštenog laboratorija za analizu tla Kutjeva d.d. gospođa Dragica Radošević, tako da sam na jednom mjestu uspio skupiti sve najznačajnije čimbenike koji su bitni za vraćanje kraljice krme u Zlatnu dolinu, a bili su poljoprivrednicima dostupni i za sve nedoumice i pitanja.

Namjera je bila i ostala, prikazati kroz iduće sezone stvarne pokazatelje prinosa, hranidbene vrijednosti i dugovječnosti lucerke kao kulture nezamjenjive u stočarskoj proizvodnji i opravdanost većih početnih ulaganja u zasnivanje takve proizvodnje.

Tomislav Mikel, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis