Festival Kujundžuše, Imotski 2015.

Ova fešta kao i dosad okupila je poznate vinare imotskog vinogorja, kao i mnoge zaljubljenike u vina iz cijele Imotske krajine i Imoćane iseljene diljem Lijepe naše i svijeta, ali i goste sa Makarske rivijere. Na fešti se okupilo više od 2 000 posjetitelja, a na svoje su došli ljubitelji vina, ali i dobre domaće spize. U ponudi su bila bijela i crna vina imotskih vinara, ali je svakako kraljica vina uvijek bila i ostala Kujundžuša. A fešta ne bi bila fešta da nema lipe pisme, koju nam je i ove godine omogućio Ljubo Gudelj Velaga sa svojim tamburašima, koji su neumorno svirali i pjevali do kasno u noć.

U sklopu „Festivala Kujundžuše“ održana je i tradicionalna ocjena vina imotskog vinogorja. Ukupno je bilo 60 uzoraka vina, od toga 17 uzoraka vina u prometu i 43 uzorka otvorenih vina. Ocjena vina održana je pod vodstvom predsjednika komisije Ante Grubišića, dipl. ing. agr. i pet stručnih ocjenjivača. Posebno se mora naglasiti da je kvaliteta vina bila vrlo visoka i pokazatelj da se ide naprijed u tehnologiji uzgoja vina, a što i potkrepljuju i sami rezultati ocjene vina.

Od 60 uzoraka vina, samo su 2 vina odbačena, a podijeljeno je za otvorena vina 7 zlatnih, 14 srebrenih i 5 brončanih diploma, a za vina u prometu, 15 zlatnih, 1 srebrna i 1 brončana diploma.

Ukupni šampion Festivala Kujundžuše, Imotski 2015. je crno vino „Jokan Barrique 2011“ Vinarije „Sušić“.

Šampion ostalih bijelih vina na tržištu je „Chardonnay 2011“ Vinarije „Grabovac“.

Šampion u kategoriji otvorenih vina bijelih, u kategoriji „Kujundžuša“ je „Kujundžuša 2014“, vinara Milana Glavote.

Šampion u kategoriji otvorenih crnih vina je „Cuvee 2013“, vinara Ivice Kukavice.

Ovogodišnja manifestacija kao i sve prethodne opravdale su razlog svoga postojanja, zato se nadamo da će se tradicija ovog festivala nastaviti i da će u narednim godinama privući još više posjetitelja i izlagača vina, odnosno vinara.

Ferdinand Puljić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Ante Jakić, mag. ing. agr.
stručno osposobljavanje za rad

Pripremi za ispis