Obavijest maslinarima! 03.07.2015.

Na području Splitsko-dalmatinske županije pojava i brojnost maslinine muhe (Bactrocera oleae) prati se u suradnji Savjetodavne službe, Zavoda za zaštitu bilja i Instituta za jadranske kulture.

Prema prikupljenim podacima sa terena, let maslinove muhe je započeo na svim lokalitetima na kojima se prati pojava i dinamika populacije (Gradac, Brela, Makarska, Omiš, Žrnovnica, Brač, Šolta, Vis, Hvar, Čiovo, Drvenik, Kaštela, Gustirna, Vrsine). Vrijednosti ulova odraslih jedinki maslinine muhe na svim lokalitetima prelaze prag odluke, a ovisno o lokalitetu zabilježen je srednji intenzitet pojave na otocima i većem dijelu obale (5-10 jedinki tjedno), a na pojedinim žarištima s područja Kaštel Sućurca, Kaštel Starog i Kaštel Štafilića i vrlo jaki intezitet (50-100 jedinki tjedno).

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda naredni tjedan očekuju se temperature iznad 33°C, koje mogu ometati razvoj muhe, međutim ukoliko temperature ostanu do 33°C moguća je zaraza plodova te je potreban oprez i redovito pregledavanje maslinika. Obzirom na visoku brojnost odraslih jedinki, može se očekivati izraženija pojava „patule“ na plodovima kao poslijedica prisustva maslinine muhe. Plodvi zaraženo gljivicom uzročnikom „patule“ također otpadaju i uzrokuju direktnu štetu.

Maslinarima i posjednicima maslinika preporučamo provođenje mjera suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe primjenom metode zatrovanih mamaca. Metodom zatrovanih mamaca suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod.

Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina (Buminal) te 10-15 ml insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Perfethion, Calinogor).Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak 1-2 dcl škropiva ili se mamak puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi. Kao gotovi mamac koristi se Eco trap ili Sucess bait (spinosad sa atraktantom), koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji.

Također upozoravamo maslinare da i dalje redovito pregledavaju maslinike na prisutnost maslinina svrdlaša( Rhynchites cribripennis), posebno su ugroženi maslinici na kamenitim terenima  i u blizini zapuštenih maslinika.  Pregled se radi trešnjom grana u jutarnjim satima na bijelu podlogu te provjeravanjem ima li uboda i crnjenja maslina. Ovisno o intezitetu napada može se donijeti odluka o kemijskim mjerama suzbijanja štetnika, registriranim sredstvom Rogorom 40.

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

 

 

Pripremi za ispis