Obavijest tržnim proizvođačima krumpira! 30.06.2015.

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira od uzročnika bolesti upućena je početkom druge polovice mjeseca lipnja o.g., odnosno prije 13 dana!

U navedenom je razdoblju u središnjem dijelu Međimurja zabilježeno kišovito, toplo i vrlo sparno vremensko razdoblje. Na lokalitetu Belica smo od 15. do 29. lipnja o.g. zabilježili 86,6 mm kiše, a u isto je vrijeme uz rijeku Muru palo 63,6 mm (Novakovec), uz rijeku Dravu 54,0 mm (Orehovica), a u istočnom ili donjem dijelu Međimurja čak 106,2 mm (Donji Pustakovec)! Pritom je i vlaženje cime trajalo relativno dugo, npr. na lokalitetu Orehovica nakon 14. lipnja o.g. čak 6.665 minuta! Najviše su temperature zraka od 15. do 28. lipnja o.g. najčešće iznosile od +17 do +26°C! Prosječna mjesečna vlažnost zraka ovog mjeseca je vrlo visoka, u središnjem dijelu Županije iznosi 85,1 %, a na lokalitetima uz riječne doline čak 88,3 % (npr. Orehovica)! Zbog takvih se uvjeta opće stanje usjeva krumpira na svim lokalitetima značajno popravilo, a naročito nakon toplinskog šoka kojeg smo zabilježili u danima 12.-14. lipnja o.g.!

U narednim danima ponovno očekujemo porast dnevnih temperatura zraka, koje bi u drugom dijelu ovog tjedna, odnosno početkom mjeseca srpnja o.g., ponovno u hladovini mogle biti veće od +30°C. Vjerojatnost za nove padaline u narednim je danima vrlo mala!

U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe suzbijanja bolesti cime krumpira (lokalitet Mursko Središće, u istraživanju se provjerava biološka učinkovitost 18 različitih članova na 3 sorte krumpira: Adora, Madeleine i Agria) na netretiranim se biljkama u proteklih 12 dana širi koncentrična pjegavost (Alternaria solani), te je na netretiranim biljkama veća od 15 %! Pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) na nezaštićenim biljkama ove godine još nismo zabilježili!

U takvom vremenu bilježimo uvjete za razvoj koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria solani), dok opasnosti od moguće jače pojave krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) postoji u narednim danima na dijelovima parcela gdje se zadržava stajaća voda! Ipak, zbog najave značajnog rasta temperatura zraka i novog toplinskog šoka opasnost od mogućeg širenja krumpirove plijesni (Phytophthora) je vrlo mala!

Razmaci tretiranja u zaštitama cime krumpira na većini polja u Međimurju ove sezone mogu iznositi 12-15 dana!

Započelo je iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira, pa u tom slučaju voditi računa da se u narednim danima koriste pripravci kraće karence (7 dana)! Pokusni prinosi nekih ranih sorti krumpira (npr. Ranomi, Adora) su odlični!

Pripravci registrirani za suzbijanje plamenjače (Phytophthora) i koncentrične pjegavosti (Alternaria) navedeni su u ranijim preporukama (od 27. svibnja o.g.).

Pojava odraslih oblika i ličinki krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) je vrlo razvučena i nepredvidljiva. Na većini polja je trenutno manje brojnosti (ako u blizini nema samoniklog krumpira koji kao korov raste u kukuruznim poljima), te sredinom očekujemo ličinke druge generacije!

U završnim aplikacijama preporučujemo vodo-topljiva hranjiva s naglašenim sadržajem kalija i fosfora, te mikro-elementima Mogu se miješati sa fungicidima i insekticidima, a bolje ih je koristiti u više navrata sa smanjenim količinama ili dozama.

Utrošite barem 400 litara škropiva/ha, prskalicama bez dodatne opreme.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis