Obavijest vinogradarima 11.06.2015.

U Istri je na području Lovrećice i Kaštelira prošle godine potvrđena zlatna žutica vinove loze koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree MLO.

Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi krajem lipnja, u srpnju i kolovozu.

Kod većine sorata rubovi lišća se uvijaju prema dolje (kod malvazije ne) pa listovi u većini slučajeva poprime trokutast izgled. Kod bijelih sorata boja lišća je svijetlo zelena do zlatno žuta a kod tamnih sorata poprimaju crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije. Lišće je krto i stiskom u ruci se lomi. Karakteristično je također da mladice ne dozrijevaju ravnomjerno a najčešće ostaju potpuno zelene do kraja vegetacije.

Fitoplazme sa zaraženih na zdrave biljake prenose cikade, a bolest se može širiti i zaraženim sadnim materijalom.

Direktnih mjera za suzbijanje fitoplazmi nema, pa je potrebno indirektnim mjerama kao što su sadnja zdravog sadnog materijala i suzbijanje vektora spriječiti pojavu i širenje fitoplazmi.

Cikada, poznata pod nazivom američki cvrčak (Scaphoides titanus ) prenosi fitoplazmu Flavescens doree.

Na gore spomenutim područjima potrebno provoditi mjere zaštite usmjerene protiv američkog cvrčka. Vinogradare na to obvezuje i Naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze (NN 7/13).

Također je donesena i Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprečavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree (NN 1/15).

Vinogradarima se preporučuje da prvo suzbijanje provedu u narednih nekoliko dana (sredina lipnja) a nakon 2-3 tjedna da provedu drugo tretiranje.

Za tu namjenu u Hrvatskoj su registrirani slijedeći insekticidi: Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D te Decis 2,5 EC.

Upućuju se svi vinogradari s područja Istre koji su prošle godine u svojim nasadima imali simptome navedene fitoplazme da izvrše tretiranje svojih nasada usmjereno protiv američkog cvrčka.

Vinogradare također upozoravamo da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.
Marina.Kocijancic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis