Obavijest tržnim proizvođačima uljne tikve 09.06.2015.

Krajem mjeseca travnja i sredinom mjeseca svibnja o.g. upućene su preporuke proizvođačima uljnih tikvi o mogućem izboru pripravaka za suzbijanje najvažnijih štetnih organizama. Obično krajem prve dekade mjeseca lipnja usjevi uljne tikve posijani u kasnijim rokovima svojim vriježama popunjavaju razmake između redova, a to su posljednji rokovi kada je mjerama zaštite možemo utjecati na moguće prinose!

Na svim lokalitetima je tijekom mjeseca svibnja o.g. zabilježena iznadprosječna količina oborina, npr. u središnjem dijelu Županije je palo 175,8 mm oborina (mjerni lokalitet Belica), u istočnom dijelu Županije 144,6 mm (mjerni lokalitet Donji Pustakovec), a u zapadnom dijelu 180,2 mm (mjerni lokalitet Trnovčak). No, najveća količina tih padalina je zabilježena u zadnjoj dekadi mjeseca svibnja. Od početka mjeseca lipnja o.g. bilježimo, suho, sparno i vrlo vruće razdoblja, a najviše su dnevne temperature uglavnom veće od +28°C, pa je većina usjeva izložena toplinskom stresu.

Među gljivičnim bolestima najčešće su na uljnim tikvama pepelnica (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea), plamenjača (Pseudoperonospora cubensis), fuzarijsko venuće biljaka (Fusarium oxysporum), antraknoza (Glomerella lagenarium) i neke virusne bolesti koje prenose lisne uši (Aphidae)! U Međimurju se gotovo svake godine u drugom dijelu vegetacije uljnih tikvi jače razvija pepelnica. Prepoznaje se po pepeljasto-bijeloj prevlaci na gornjoj strani lišća, a jače napadnuto tkivo prijevremeno požuti i suši se. Dominantna je stoga jer meteorološki uvjeti tijekom toplih i sparnih ljetnih dana jako pogoduju razvoju pepelnice (uz optimalne temperature između +20° i +27°C, te prosječnu vlažnost zraka barem 50 %). Naprotiv, plamenjača tikvenjača se razvija kada u usjevu bilježimo veći broj vlažnih sati, jer je zadržavanje vlage pri optimalnim dnevnim temperaturama 20° do 25°C, uz tople ali vrlo vlažne noći (15° do 20° vlaga zraka barem 6 sati 100 %), neophodno za pojavu prvih simptoma i jači naknadni razvoj bolesti. Plamenjača se prepoznaje na najmlađem lišću gdje se s gornje strane između lisnih žila pojavljuju žute pjege koje naknadno odumiru. Neka istraživanja potvrđuju da samo jedna primjena fungicida neposredno prije nego vriježe "zatvaraju" šire razmake između redova povećava prinos koštica u mjeri da pokriva troškove aplikacije i donosi određeni višak vrijednosti, ali većina proizvođača ne suzbija ove spomenute bolesti uljnih tikvi. Sredstva za zaštitu bilja  mogu se istovremeno koristiti sa folijarnim hranjivima s mikro-hranjivima za bolju oplodnju i kvalitetnije sjemenke (npr. biognojiva ili stimulatori biljaka, te folijarna mineralna makro-i mikro- hranjiva ).

Kemijska sredstva za zaštitu uljnih tikvi od štetnih organizama – uzročnika bolesti i lisnih uši (a koji se mogu koristiti istovremeno s primjenom folijarnih hranjiva:

Pripravak

Štetni organizam

Primjena

Karenca

Fungicidi

Ortiva SC

plamenjača, pepelnica

0,75-1,0 lit./ha

K = 3 dana

Previcur Energy

plamenjača

2,0 lit./ha

K = 14 dana

Proplant

plamenjača

1,5-3,0 lit./ha

K = 20 dana

Nativo WG

pepelnica

300 g/ha

K = 3 dana

Ranman Top SC

plamenjača

0,5 lit./ha

K = 3 dana

Topas 100 EC

pepelnica

0,25 lit./ha

K = 21 dan

Equation PRO WG

plamenjača

0,5 kg/ha

K = 10 dana

Crystal KS

pepelnica

0,02-0,025 %

K = 7 dana

Insekticidi

Teppeki WG

lisne uši

100 g/ha

K =3 dana

Uljna tikva je stranooplodna biljka, a za oprašivanje su uglavnom "odgovorne" pčele. Razmještanje nekoliko košnica uz parcelu u značajnoj će mjeri poboljšati oplodnju, a time i ukupne prinose sjemenki. Poljoprivrednici se pritom moraju pridržavati svih mjera opreza radi dodatne zaštite pčela (NN 135/08).

Neke ranije sezone (2011.,  2012. i 2013.) su potvrdile da suša i visoke ljetne temperature vrlo negativno utječu na uljnu tikvu! Javlja se venuće najmlađih i najnježnijih biljnih organa, a tikva često u takvim nepovoljnim uvjetima odbacuje tek oplođene ženske cvjetove! Toplinski stres i nedostatak vlage u zemljištu biljkama možemo pomoći i primjenom lisnih hranjiva s naglašenim sadržajem aminokiselina i/ili morskih alga (npr. Bioplex, Trainer, Drin, Poly-Amin, Megafol, Amalgerol Premium i dr.)! Preporučuju se primijeniti preventivno prije razdoblja visokih temperatura i nedostatka vlage, kako bi biljke naknadno u stresnim uvjetima imale više energije za preživljavanje! Takvi pripravci nisu otrovni, nemaju propisnu karencu i moguće ih je koristiti u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. U uvjetima suše i visokih dnevnih temperatura nikako ne preporučujemo prihranu dušičnim hranjivima (bilo u organskom ili mineralnom obliku) . Time biljke imaju još veću potrebu za usvajanjem vode (i zalijevanje otopinom kopriva u takvim je uvjetima više škodljivo nego korisno) – kod uljne tikve prevelike količine dušika potiču jači razvoj lisne mase i mesnatog dijela plodova, nepovoljno utječu na oplodnju i usporava sazrijevanje sjemena!

Na taj je način 2012. godine u poljskom mikro-pokusu Poljoprivredne savjetodavne službe iz Čakovca na lokalitetu Mursko Središće broj krupnih plodova povećan 56,5 %, a ukupni je prinos suhih koštica uljne tikve sorte gleisdorfer pritom također povećan 40,9 %!

Mjere zaštite u uvjetima vrlo visokih dnevnih temperatura preporučujemo provoditi u večernjim satima.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis