Egzotično voće u Požeško-slavonskoj županiji

U vrijeme kada se teško prodaju (i još teže naplaćuju) domaći poljoprivredni proizvodi, u vrijeme poplave uvozne hrane, u vrijeme odlaska mnogih mladih obitelji izvan RH za trajno, baš poput zrake svjetla u tmini, iskrsnulo je zanimljivo i poučno predavanje o mogućnostima uzgoja egzotičnog voća na prostoru Požeško-slavonske županije (pa i šire), s mogućnostima sigurnog otkupa, održano u srijedu, 27. svibnja 2015., u prostorima Poljoprivredno prehrambene škole u Požegi, s početkom u 13 sati. Predavanje je organizirano u suradnji lokalne Savjetodavne službe i istoimene srednje škole te tvrtke Šulog d.o.o. iz Donje Bistre.

O svojim nadanjima i živom interesu o ovoj temi – mogućih potencijalnih uzgajivača egzotičnog voća (kao i stotinama pitanja nakon prezentacije) – dovoljno govori brojka od 70-ak prisutnih slušatelja, uglavnom već postojećih voćara, onih koji će to tek postati kao i brojnih studenata Veleučilišta u Požegi .

Predavač, gospodin Šulog, vlasnik robne marke Exotic king, nam je predstavio nove mogućnosti koje se pružaju profesionalnim poljoprivrednicima, ali i hobistima koji imaju male površine. Radi se o uzgoju egzotičnih kultura koje do sada nisu bile uzgajane na našem području. Tako su imena poput buternut, indijanska banana, batat, graviola, sibirska borovnica i dr. na predavanju zvučala jako privlačno i zanimljivo.

Tvrtka Šulog d.o.o. prije svega nudi prodaju sadnica, tehnološka znanja te otkup ovakvog egzotičnog voća, s naglaskom da zainteresiranima također nudi kooperantski odnos koji bi se dogovorio na 5 godina. U tom periodu bi se potencijalnim budućim kooperantima pomoglo pri podizanju nasada, nabavci sadnica, vođenje kroz tehnologiju i na kraju siguran otkup svih proizvoda.

Za početak se predlaže pokretanje proizvodnje na manjoj površini (npr. od oko pola kat. jutra) da bi se poljoprivrednici upoznali sa tehnologijom, a isto tako da se vidi kako bi se odabrana kultura pokazala na nekoj površini, odnosno mikro-lokalitetu.

Sve rečeno zvuči dosta dobro, te se iskreno nadamo da će i na ovom području biti zainteresiranih poljoprivrednika za nove hrabre iskorake prema ovim kulturama.

Goran Josipović, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis