Tradicionalne manifestacije Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Tako je, unatoč kišnom vremenu koje je osvanulo tog dana, 15. svibnja 2015. svečano otvorena 11. izložba cvijeća Zagrebačke županije u vršilnici Novih Dvora Jelačičevih u Zaprešiću. Izložbu su po jedanaesti puta zajednički organizirali Udruga proizvođača cvijeća Zagrebačke županije „Maćuhica”, Grad Zaprešić, Turistička zajednica grada Zaprešića, Zaprešić d.o.o. – poduzeće za obavljanje komunalnih djelatnosti te Savjetodavna služba. Izložba je bila otvorena do nedjelje, 17. svibnja 2015.

Jedan od četrnaest izložbenih prostora

Na ovogodišnjoj izložbi svoje cvjetne eksponate izlagalo je 14 proizvođača, članova Udruge „Maćuhica“ te njihovi gosti iz Primorsko-goranske županije. Upravo je i broj izlagača ono na što je organizator ponosan, kako je uoči otvorenja manifestacije istaknuo gdin. Stjepan Vugrin, predsjednik Udruge „Maćuhica“, jer je na prvoj izložbi cvijeća prije jedanaest godina bilo svega 8 izlagača.

Pokrovitelj manifestacije je, već tradicionalno, bila Zagrebačka županija, a svečano ju je otvorio župan gdin. Stjepan Kožić, koji je u pozdravnom govoru istaknuo da županija već godinama pomaže proizvođače cvijeća različitim oblicima potpora, od sufinanciranja nabave sadnica do podizanja plastenika, koji su nužni za njihov kvalitetan uzgoj. Također potiču i njihovo udruživanje, kako bi bili jači na sve zahtjevnijem  tržištu.

Župan je otvorio izložbu

Na izložbenim prostorima najviše je bilo ljetnica, za uređenje okućnica i balkona, kao što su salvije, lobelije, ageratumi, tagetesi, pelargonije, petunije, vodenike i sl., koje su svojim šarenilom boja i maštovitošću osmišljavanja izložbenih prostora plijenile pažnju svih prisutnih, a na dva izložbena prostora je predstavljeno i ljekovito bilje (od kojeg prednjači lavanda budrovka) i dendrološki materijal.

Šarenilo boja

Jedan od ljepših izložbenih prostora                    

Odmah drugog dana, dakle u subotu 16. svibnja 2015., u dopodnevnim satima je na Tomislavovom trgu u srcu Zagreba službeno otvorena manifestacija Dani zagrebačkih jagoda, koju su zajednički otvorili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Gradonačelnik i župan zajedno na otvorenju manifestacije

Manifestacija se održava sedamnaest godina za redom, a tradicionalno ju organiziraju Grad Zagreb i Zagrebačka županija, u suradnji s Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba i Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“. Trenutno se na tom području proizvodnjom jagoda bavi stotinjak obitelji, koje svojim slasnim plodovima omogućavaju Zagrepčanima već 17 godina da uživaju u svježim, domaće uzgojenim jagodama.

Štand s jagodama na trgu Kralja Tomislava

Jagode će se do 5. lipnja prodavati na više lokacija u Zagrebu te na području Zagrebačke županije.
Ukupno će ove proljetne sezone svoje jagode kupcima ponuditi 68 proizvođača, 22 iz Zagrebačke županije i 46 proizvođača s područja Grada Zagreba.

Ako se posluša vrlo interesantan prijedlog, kojeg je prigodom otvaranja Dana zagrebačkih jagoda  gdin. M. Bandić predložio, mogli bi Zagrepčani već od sljedećeg proljeća uživati u jagodama ne samo kupujući ih na štandovima „Jagodice purgerice – najslađe bobice“, već ih berući na poljoprivrednim gospodarstvima na prvoj Jagodnoj cesti  u Horvatima!

 

mr. sc. Višnja Šimunović,
viša koordinatorica za hortikulturu

 

Pripremi za ispis