Obavijest proizvođačima luka! 18.05.2015.

Preporukom od sredine i kraja mjeseca travnja (prije 19 dana) proizvođače luka (zimski usjevi i proljetni luk iz lučice) smo upozoravali na pojavu prezimljujuće populacije lukove muhe (Delia antiqua), te na potrebe zaštite spomenutih usjeva od uzročnika bolesti (prvenstveno plamenjače). U razdoblju 13.-16. svibnja o.g. kiša je u Međimurju padala svakog dana, te je tada ukupno zabilježeno od 17,2 mm (mjerni lokalitet Trnovčak) do 25,0 (mjerni lokalitet Orehovica), a nove oborine očekujemo u drugom dijelu ovog tjedna. Već od sredine mjeseca studenog protekle 2014. plamenjača luka (Peronospora destructor) se u jačoj mjeri razvija na usjevima zimskog luka na lokalitetima u blizini rijeke Drave (akumulaciona jezera), a oboljeli usjevi zimskog luka izvor su zaraze za usjeve luka dugog dana uzgajane od mjeseca ožujka sadnjom lučica i/ili sjetvom sjemena.

Trenutno su na plamenjaču vrlo osjetljivi usjevi luka iz lučice posađeni tijekom mjeseca ožujka o.g. (plamenjača se prenosi skrivenim zarazama na lučicama!), odnosno ugrožena su i sva polja luka uzgajanog od proljeća o.g. izravno iz sjemena ako se u blizini nalazi zimski luk ili proljetni luk iz lučice!

Prema mnogim iskustvima prohladna razdoblja s vrijednostima  temperature zraka +6° do +10°C, uz dovoljno oborina ili sati vlaženja lišća od rose (magle) i povišenju vlažnost zraka 95 %, optimalni su uvjeti za razvoj plamenjače luka. Osjetljivost proljetnog luka na razvoj plamenjače naglo raste nakon razvoja trećeg i četvrtog lista. Stoga je takve usjeve potrebno redovito zaštititi od navedene bolesti, a naročito ako se na udaljenosti 800-1.000 m uzgaja zimski luk, a izbor pripravaka navodimo u Tablici 1.!

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu luka od različitih uzročnika bolesti:

Fungicidi

Acrobat MZ WG

(samo luk iz lučice)

plamenjača

2,5 kg/ha (3x)

(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Ridomil Gold MZ Pepite

plamenjača

2,5-3,0 kg/ha (3x)

K=21 dan

Luna Experience SC

hrđa, purpurna pjegavost

0,6-1,0 lit./ha

K=7 dana

Fantic-M WG

plamenjača

2-2,5 kg/ha

K=28 dana

Dithane DG Neotec

luk kozjak – plamenjača

 

 

Signum DF

siva plijesan

1,5 kg/ha

K=21 dan

Ortiva Top

Alternaria, Puccinia

1,0 lit./ha (1x)

 

Galben C

plamenjača

5 kg/ha (2x)

 

 U kritičnim je godinama peronosporu luka potrebno suzbijati više puta s razmakom 7-10 dana, a utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja (npr. Inex-A, Silwett i slično)!

U usjevima zimskog luka preporučujemo u zadnjim mjerama zaštite suzbijati i uzročnike truleži glavica luka (siva plijesan – Botrytis spp.), a pri izboru sredstva u zadnjim zaštitama voditi računa o propisanim karencama!

Prezimljujuću populaciju lukove muhe preporučili smo suzbijati u dva navrata tijekom mjeseca travnja o.g., pa trenutno primjena insekticida u usjevima luka nije potrebna.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis