Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka 23.04.2015.

Nasadi jabuka nalaze se u punoj cvatnji. Kruške su u fazi precvjetavanja. Od prošle preporuke prošlo je 7 dana. Za sutra (24.04.) prognostičari najavljuju mogućnost oborina i potrebno je preventivno ponoviti zaštitu nasada od uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis) jednim od slijedećih fungicida na bazi ditianona (Delan 700 WDG) i mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Penncozeb 75 DG).

U nasadima jabuke u kojima je veći problem pepelnica (Podosphaera leucotricha) potrebno je koristiti slijedeće preparate koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu: Stroby DF, Zato 50 WG ili Teracel WG. Uz kemijske mjere zaštite potrebno je i mehanički uklanjati zaražene mladice.

U nasadima jabuka zabilježen je početak leta moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella Zell.). Preporuča se pratiti populaciju, kao i brojnost crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i lisnih uši (Aphidae). U nasadima krušaka pronađena su jaja kruškine buhe (Psylla piri) koja se počela razvijati iz odloženih jaja na naličju lišća.

Budući su nasadi jabuka i krušaka u cvatnji, radi zaštite pčela medarica, solitarnih pčela i bumbara ne preporuča se korištenje insekticida!

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo!

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice Ministarstva poljoprivrede na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis