Obavijest ratarima! 27.03.2015.

Zadnjih desetak dana intenzivno pratimo ozime usjeve pšenice i ječma. Kako ova godina spada u one godine koje su, barem za sada, po temperaturama i  vlaženju prosječne za očekivati je da u ovo vrijeme  na polju nađemo neke od karakterističnih bolesti pšenice i ječma.

Žitarice se sada nalaze u fazi busanja.

Pregledom pojedinačnih parcela  ozimih žitarica ( pšenice i ječma) još smo prije 7 dana na nekima od njih primijetili početnu zarazu sive pjegavosti ječma ( Rhynchosporium secalis), mrežaste pjegavosti ječma ( Pyrenophora teres), te pjegavosti ( Septoria) na pšenici i početnu zarazu žute hrđe ( Puccinia) kojoj trebamo posvetiti posebnu pažnju  iz razloga što su prošle godine upravo hrđa uzrokovala velike štete na usjevima pšenice.

Predlažemo pregledati usjeve te ovisno o prisutnosti patogena provesti zaštitu nekim od registriranih fungicida za tu namjenu.

U našoj zemlji postoje registrirani fungicidi koji uspješno suzbijaju spomenute bolesti. Osim što suzbijaju spomenute bolesti djeluju i na još neke karakteristične patogene organizme u žitaricama ( pepelnica, smeđa hrđa ječma i dr.

Neki od registriranih preparata koje možemo koristiti sukladno uputama za uporabu su : Amistar 250 EC, Amistar Extra 280 EC, Controlan , Caramba, Falcon EC 460, Duettt Ultra, Folicur EW 250 i neki drugi.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

                                                                                                             Martina Borić dipl.ing.agr.  
E-mail: Martina.Boric@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis