OBLICA FEST 2015.

Tradicionalna, sedma po redu, promotivno-edukativna manifestacija, usprkos veoma lošoj prethodnoj maslinarskoj godini okupila je preko 100 maslinara i potvrdila primat najvećeg skupa maslinara na našim otocima te i ove godine bila mjesto druženja i razmjene informacija između maslinara i stručnjaka.

Manifestacija je započela stručnim skupom, a završila dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim proizvođačima maslinovog ulja. U sklopu stručnog skupa održana su sljedeća stručna predavanja:

  • Osvrt na maslinarsku 2014 i smjernice; Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
  • Održiva uporaba pesticida; Milan Jakovčić, dipl. ing. agr.

Na natjecanje je prijavljeno 16 uzoraka ulja za razliku od prethodnih godina kada ih je bilo od 60 do 80. Naslov pobjednika ponio je maslinar Živko Vidaković iz Biograda na moru za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, te je proglašen šampionom Oblica festa 2015. Uz zlatnu medalju pripao mu je i pobjednički pokal i tako je po prvi put najprestižnije priznanje bračkih maslinara otplovilo izvan otoka.

Drugo mjesto i naziv Vice šampiona ponio je Teo Šantić, inače predsjednik postirske udruge maslinara.

Samo ta dva nagrađena ulja bila su ekstra djevičanske kvalitete, dok su ostala ulja bila djevičanska  pa im je pripala srebrena nagrada dok je šest uzoraka ulja ostalo bez nagrada.

U uljari Poljoprivredne zadruge u Postirama lanjske godine prerađeno je samo 80 tisuća kilograma maslina ili svega 4 %u odnosu na prethodnu godinu. I taj podatak najbolje svjedoči o lanjskom prinosu koji se smatra najmršavijom u zadnjih nekoliko desetljeća. Iako bi lanjsku godinu maslinari željeli zaboraviti što prije, okupljanje bračkih maslinara bilo je višestruko korisno jer su u raspravama i maslinari i stručnjaci tražili načine da se takova godina više ne ponovi i da stečene iskustva pretoče u buduće preventivne i pravodobne akcije.

Milan Jakovčić, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

 
Pripremi za ispis