RADIONICA: Dobre prakse suradnje javnih ustanova za zaštitu prirode i poljoprivrednika

Radionica je održana u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Javne ustanove Međimurske prirode.

Osnovni cilj radionice bio je pokazati dobre primjere suradnje između javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjem prirode i poljoprivrednika te načine na koje se ovakvi primjeri mogu primijeniti na lokalnu situaciju.

Radionicu je vodila Johanna Huber, austrijska konzultantica za ruralni razvoj i zaštitu prirode iz agencije Suske conzulting (tvrtka koja je savjetnik Ministarstvu poljoprivrede Austrije).

Radionici su nazočili poljoprivrednici, predstavnici iz političkog djelokruga, djelatnici javnih ustanova za zaštitu prirode, savjetodavne službe, predstavnici razvojnih i turističkih agencija te ugostiteljskih objekata.

Gđa Johana Huber predstavila je primjere poljoprivredne proizvodnje unutar zaštićenih područja prirode, a financirane kroz programe ruralnog razvoja, agrookolišnih mjera.

krizovec1.jpg
Prezentacija, Johanna Huber i Sonja Karoglan Todorović
 
Primjeri: Bioraznolikost kroz održavanje travnjaka; Mjere za edukaciju poljoprivrednika, nevladinih organizacija i javnih ustanova za zaštitu prirode s ciljem podizanja svijesti ljudi o doprinosu za očuvanje prirode; Mjere za programe kvalitete hrane (regionalno specifični proizvod u zaštićenom području); Leader mjere (poučne staze, turističke staze i sl.).

Nakon održanog predavanja sudionici su u grupama radili na osmišljavanju mogućih oblika suradnje i konkretnih zajedničkih projekata na lokalnoj razini.

 
krizovec2
Rad u grupama

Ponosni smo što je jedna od ukupno četiri radionice na području cijele Hrvatske održana baš u Međimurju.

Natalija Peter-Hunjadi, dipl.ing.agr, stručna suradnica
Valerija Čižmak, dipl.ing.agr, viša stručna savjetnica
Pripremi za ispis