Praktična iskustva sa sortom vinove loze Solaris u 2014.

Vinogradari Varaždinske županije berbu grožđa ove godine zasigurno će pamtiti kao jednu od najlošijih posljednjih pet godina. Vegetaciju su obilježile izuzetno nepovoljne vremenske prilike. Zabilježeni su oborinski i temperaturni ekstremi, koji su bili popraćeni elementarnim nepogodama (poplave i klizišta), uz jake napade bolesti vinove loze: peronospore, pepelnice i pri kraju vegetacije, u fazi šare,  pojave sive plijesni, koja je gotovo potpuno uništila ostatak grožđa.

Specifičnosti vegetacije

Količine oborina su od svibnja do kolovoza redovito bile više od višegodišnjih prosjeka, dok je u samo prva tri tjedna rujna palo preko 310 l/m² kiše. Velika količina vode u grožđu uzrokovala je pucanje bobica, što je u konačnici rezultiralo masovnim propadanjem – truljenjem grožđa i prisililo većinu vinogradara na berbu, uglavnom nezrelog grožđa. Spomenute kiše pale su u vrijeme početka dozrijevanja sorata 2. epohe, odnosno početka šare, kada je količina šećera u grožđu bila u rasponu od 58 do 62 °Oe, a vrijednosti ukupnih kiselina bile su između 10 i 12 g/l.

Gledano kroz spomenute okvire vremenskih ne/prilika to su zanimljivija i interesantnija iskustva s novom sortom vinove loze Solaris u vinogradu u mjestu Lovrečan, pokraj Radovana u Varaždinskoj županiji.

Dana 5. i 6. svibnja na području čitave županije zabilježene su jutarnje temperature od svega 1° do 2 °C iznad nule, uz jaki sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji je izazvao oštećenja i pojavu rubne paleži na mladom lišću.

loza2010.jpg  loza2010.jpg

Prema preporuci, traj vinograd je tretiran s Drinom dva puta, u razmacima od 10 dana. Nakon provedenih tretmana mladice i lišće su se odlično oporavile i vegetacija se nastavila normalnim tijekom.

Cvatnja i oplodnja

Početak cvatnje bio je 23. svibnja, a nakon cvatnje napravljene su dvije folijarne prihrane s pripravcima na bazi magnezija, s obzirom na uočene blage simptome nedostatka tog mikroelementa. Cvatnja je završila za tjedan dana, a oplodnja je bila odlična pa se mogao nazrijeti dobar urod.  

loza2_2010.jpg

 
Zdravstveno stanje vinove loze tijekom ljeta

Tijekom ljetnih mjeseci nastavljeno je praćenje općeg i zdravstvenog stanja te sorte, koje je bilo odlično, usprkos velikoj pojavi bolesti. Tijekom vegetacije nije napravljen niti jedan tretman s kemijskim pripravcima za zaštitu bilja – fungicidima.     

loza3_2010.jpg  loza4_2010.jpg 

Do zadnje dekade kolovoza nije bilo jače pojave bolesti, osim sporadično kasne peronospore na grožđu. Tijekom kolovoza u Varaždinu je palo 122 l kiše/m², koja je do 20. kolovoza pogodovala tek mjestimičnoj i ograničenoj pojavi sive plijesni.   

loza5_2010.jpg  loza6_2010.jpg  

Šećeri i kiseline, berba i urod

Prvo mjerenje napravljeno je 20. kolovoza. Izmjereni sadržaj šećera bio je 81 °Oe, a ukupna kiselost 8,8 g/l. U drugoj izmjeri 26. kolovoza šećer je bio 82 °Oe i ukupna kis. 8,1 g/l. U berbi 8. rujna u moštu je izmjerena vrijednost šećera 84 °Oe, dok je ukupna kiselost bila 6,8 g/l.
Obilna kiša nastavila je padati i u rujnu pa je samo u prvom tjednu palo je 62 l kiše/m². Tu je započeo jači razvoj sive plijesni pa je odlučeno da se berba obavi 8. rujna.
Nakon obrade grožđa, količina izbistrenog mošta pripremljenog za vrenje bila je 430 litara. Mošt je pojačan dodatkom 1,25 kg saharoze/hl.

loza7_2010.jpg

Vino

U preradi je zasumporen masulj, a mošt je izbistren s bentonitom. Vrenje je obavljeno uz dodatak selekcioniranih kvasaca i uz najvišu temperaturu vrenja od 22 °C. Rezultat je suho vino, umjerene jakosti, harmonično, pitko i organoleptički vrlo ugodno. Dominiraju voćne i cvjetne arome i nikako se ne može osjetiti miris hibrida. Vino ovakvih senzoričkih karakteristika može se bez problema ponuditi kao sortno vino ili pak koristiti za proizvodnju kupaža.

loza8_2010.jpg

 Zaključak

Obzirom da je Solaris nova sorta između ostalih priznatih, na koju potrošači još nisu navikli, u širenju vina u svakodnevnom životu pretpostavka je da će najveća prepreka biti subjektivan ukus i navike potrošača vina, koje se dosta teško mijenjaju. Vjerojatno će u početku većini vinogradara glavni poticaj za sadnju novih otpornih sorata biti njihov biološki potencijal i otpornost na bolesti te velike uštede zbog smanjene uporabe ili potpuno izostavljanje prskanja fungicidima. Praktična iskustva s kultivarom Solaris pokazuju da se, pravilnim izborom i primjenom suvremenih tehnologija u podrumarstvu, iz kvalitetne sirovine/grožđa može proizvesti vino vrlo dobrih senzoričkih osobina.

Pripremi za ispis