Obavijest maslinarima! 23.09.2014.

Upozoravamo maslinare, kako je zadnjim obilaskom opažačkih mjesta, uočen pojačan intenzitet populacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) na zapadnom dijelu županije. Slična se situacija u narednih tjedan dana očekuje  posvuda. Stoga, svi oni koji su provodili tzv. „preventivnu metodu“ zatrovanih mamaca, rabeći  ECO – TRAP vrećice ili pripravak SUCCESS BAIT, trebaju to činiti i dalje, vodeći računa o karenci.

Za sve ostale vrijedi preporuka provedbe tzv. „kurativne metode“ (tretman svih rodnih stabala), uporabom pripravka na osnovi deltametrina (Decis 2,5 EC), čija je karenca 7 dana.

Maslinare upućujemo na činjenicu, kako će sorte ranijeg dozrijevanja ove godine prispjeti i prije negoli je to uobičajeno, pa treba voditi računa o ranijoj berbi.

Na taj će se način bez uporabe insekticida izbjeći velika zaraza, koju može pričiniti ova generacija maslinine muhe.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
E – mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis