Održana prva manifestacija Dani vrganja u Paki

Oko podneva berači su završili natjecanje i većina ih se vratila sa punim košarama raznih gljiva. Nakon toga slijedilo je ocjenjivanje količine ubranih vrganja, najtežeg pojedinačnog primjerka vrganja i najljepše fotografije vrganja. Nagrada za najviše ubranih vrganja pripala je beraču koji je donio dvije kile vrganja. Pobjednik u kategoriji najtežeg vrganja ubrao je primjerak od 332 g.

Paralelno s natjecanjem u branju gljiva odvijao se i sajam autohtonih proizvoda na kojem su se predstavili domaći izlagači. Ova manifestacija imala je povijesno-edukativno-turističko-znanstveni karakter kroz događanja na nedaleko udaljenoj utvrdi Paka te predstavljanjem lika grofice Lujze Erdȍdy koja se družila sa posjetiocima. Cijelu su manifestaciju upotpunili i streličari te likovna udruga Luna čiji su članovi slikali motive vezane uz vrganje. Također je poznati hrvatski kuhar Damir Crleni svojim kuharskim umijećem prezentirao tri vrste jela od vrganja. Zabavni dio programa sastojao se od nastupa udruga koje su otplesale povijesne plesove, otpjevale domaće pjesme, klape Marof i tamburaške skupine Royal što je bio razlog za ostankom u Paki do kasnih večernjih sati.

Predsjednik UPŠ Graber nakon uspješno organizirane manifestacije koja je pobudila veliko zanimanje izjavio da bez obzira na vremenske (ne)prilike berači niti posjetitelji nisu iznevjerili te da su prvi Dani vrganja u Paki ustvari neka vrsta proslave legalizacije prodaje dozvola za berbu gljiva u privatnim šumama. Tako je tijekom ove manifestacije prodano oko stotinjak dnevnih dozvola za sakupljanje gljiva u privatnim šumama. Nadam se da se iduće godine vidimo na drugim Danima vrganja u Paki.

 

Mario Vlašić, dipl. ing. šum.
viši stručni savjetnik
za šume šumoposjednika

Pripremi za ispis