Obavijest vinogradarima 15.07.2014.

Nastavlja se promjenjivo vrijeme, toplo, sa čestim pljuskovima, što pogoduje daljnjem širenju plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), osobito u vinogradima u kojima je došlo do sporulacije, te bijelu prevlaku nalazimo na naličju listova, ali i na peteljkovini sitnijih grozdića. Za zaštitu vinove loze od plamenjače preporučujemo koristiti jedan od sistemičnih pripravaka koji sadrže i bakrenu komponentu (bakar pomaže otvrdnjavanju pokožice bobica), kao što su Ridomil gold plus 42,5; Galben C, Baldo C, Pergado C, Curzate B.

Učestala je pojava pepelnice vinove loze (Uncinula necator) na bobicama, u vidu sivkaste prevlake, pa savjetujemo redovit i temeljit pregled vinove loze. Razmaci između dva tretiranja ne bi smjeli biti duži od 10 dana. Za preventivnu zaštitu od pepelnice mogu se koristiti npr: Vivando SC, Nativo 75 WG, Postalon 90 SC, Domark ME, Collis ili Folicur EW 250. U slučaju da se pepelnica već pojavila na bobicama kurativno primijeniti fungicid Falcon 460 EC. Tretiranje ponoviti za 7 dana. Koristiti veće količine vode i posebnu pažnju obratiti na zonu grožđa.

U nekim dijelovima Krapinsko-zagorske županije jučer je padala tuča, koja je oštetila vinograde, pa je u tom slučaju potrebno primijeniti jedan od fungicida na bazi bakra (Nordox 75 WG, Champion WG, Neoram WG, Cuprablau Z i dr.). Iduću redovitu zaštitu od plamenjače planirati prema količini oborina u narednom razdoblju, s obzirom na to da bakreni pripravci ne ulaze u biljne organe, pa ih kiša može isprati.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (http.//fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka međusobno.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način – možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl. ing. agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis