Obavijest vinogradarima! 04.07.2014.

Prije 10 dana upućena je preporuka o drugoj zaštiti vinograda nakon cvatnje. U njoj smo vinogradare upozoravali na primjenu bakarno-sistemnih fungicida protiv plamenjače ili peronospore (Plasmopara viticola), zatim nastavku kvalitetne zaštite kombiniranim fungicidima protiv pepelnice (Erysiphe necator) i važno upozorenje o početku leta druge ili ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), te potrebi primjene insekticida!

Naknadno smo u četiri navrata na svim lokalitetima u vinogorju zabilježili iznadprosječnu količinu oborina, pa je primjerice od 24. lipnja do 3. srpnja o.g. mjerni uređaj na lokalitetu Trnovčak ukupno zabilježio čak 80,4 mm! Prosječna dnevna relativna vlažnost zraka u posljednjih je 10 dana u rasponu od 87,5 do 100 %, senzor vlaženja lišća je tada bio aktivan 3.680 minuta, a pritom su najviše dnevne temperature dosezale vrijednosti +28,0°C. Dakle, dominira vrlo vlažno, toplo i vrlo sparno meteorološko razdoblje, što najviše pogoduje razvoju i širenju plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice grožđa (Erysiphe necator).

Na poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon zaraza grožđa plamenjačom je tijekom jučerašnjeg dana (3.7. 2014.) bila u rasponu od 15-30 %, a na grožđu se počela razvijati i pepelnica, te je na nekim varijantama zaraza već veća od 20 %! U narednih 20 dana očekujemo da pepelnica na netretiranom ili slabije zaštićenom trsju zarazi više od 95 % grožđa!

Na praćenim lokalitetima Sveti Urban, Orehovčak i Trnovčak u proteklih je deset dana nastavljen let druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), koji je primjerice na lokalitetu Trnovčak brojčano dvostruko veći od kritičnog praga štetnosti!

Meteorolozi u naredna 4-5 dana najavljuju mogućnosti manjih dnevnih oborina, uz porast najviših dnevnih temperatura do +29°C. U takvim uvjetima valja nastaviti zaštitu od plamenjače i peronospore, a naročito protiv pepelnice i ponoviti drugu usmjerenu aplikaciju protiv "ljetne" generacije pepeljastog grožđanog moljca!

Ovisno o sorti dozrijevanja, moguće je pred zatvaranje grozdova preventivno koristiti i neki specifični pripravak protiv sive plijesni (Botrytis cinerea).

Mogući izbor pripravaka za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola), pepelnice (Erysiphe necator), sive plijesni (Botrytis cinerea) i ljetne generacije grožđanih moljaca (Botrytis cinerea) je naveden u ranijim preporukama.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis