Obavijest vinogradarima! 24.06.2014.

Prije 11 dana upućena je preporuka o zaštiti vinograda nakon cvatnje. Nakon što smo u danima od 8.-12. lipnja o.g. zabilježili vrlo vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, u razdoblju od 13.-23. lipnja o.g. je dominiralo sparno i toplo razdoblje, najčešće uz raspon temperatura zraka od 14° do 27°C. Padalina je u spomenutom razdoblju bilo relativno malo, pa je tako u četiri navrata u proteklih 11 dana na mjernom lokalitetu Trnovčak izmjereno manje od 15 mm kiše! Prosječna vlažnost zraka je u proteklom razdoblju između 75 % i 85 %.

Kako smo tijekom proteklog svibnja izmjerili na svim lokalitetima u gornjem dijelu Međimurja iznadprosječne količine oborina, a primarna zaraza uzročnikom plamenjače (Plasmopara viticola) je ove sezone zabilježena već krajem mjeseca travnja (naročito na sortama koje su tada imale mladice dužine 15-tak cm, npr. rajnski rizling, muškat žuti i dr.), u poljskom se mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon na dan 19. lipnja o.g. zaraza lišća i cvjetnih organa je bila u rasponu od 10-25 %! U narednim danima očekujemo dnevne temperature u rasponu od +12 do +25°C uz veće količine kiše najavljene sredinom ovog tjedna (25.6.), pa je opasnost od širenja plamenjače ili peronospore u vinogradima vrlo velika! Očekujemo štete plamenjače na netretiranom grožđu veće od 65 %, što je u Međimurju zadnji puta zabilježeno primjerice 2009. i 2004. godine!

Vlaga i naknadna toplina (sparina) pogodovat će i naknadnom razvoju pepelnice grožđa (Erysiphe necator). Na tek zametnutim bobicama prve znakove pepelnice u prosjeku pronalazimo u danima od 16.-20. lipnja, a proteklih su dana prvi znakovi ove bolesti pronađeni na bobicama u sorata cgardonnay i graševina!

Stoga je potrebno kvalitetno zaštititi vinograde krajem cvatnje s razmacima tretiranja koji ne bi od posljednje zaštite smjeli biti veći od 8-12 dana!

U protekloj smo preporuci (u zaštiti krajem cvatnje) naglasili da u vinogradima gdje se pojavljuju znakovi plamenjače (odnosno u nasadima gdje plamenjača do početka cvatnje ove sezone nije usmjereno suzbijana barem 3-4 puta) preporučili obaviti jednu dodatnu zaštitu sa smanjenim razmakom 7-8 dana!

Osim pripravaka navedenih u preporuci objavljenoj od 6. lipnja o.g., moguće je već u drugoj zaštiti protiv plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) nakon cvatnje koristiti kombinirane pripravke koji sadrže bakar!

Također, u tretiranjima protiv pepelnice (Erysiphe necator) nakon cvatnje prednost dati kombiniranim pripravcima koji sadrže dvije ili tri djelatne tvari! Budući u narednih 7 dana ne očekujemo dnevne temperature zraka veće od +26°C u vinogradima gdje se pojavljuje pepelnica na tek zametnutim bobicama moguće je dodati i manju količinu sumpornih fungicida!

VAŽNO: Na tek zametnutim bobicama valja razlikovati pepelnicu (Erysiphe) od plamenjače (Plasmopara) (simptomi su slični!)!

U mladim nasadima sadnje 2014. ili 2013. godine u mjerama zaštite protiv plamenjače prednost dajemo pripravcima koji su proteklih godina dali najdugotrajniju zaštitu od ove bolesti, npr. Mikal Premium F (0,3 %) ili Profiler WG (0,25 %) ili Mildicut (0,35 %) i slično, te im dodati jedan od organskih fungicida protiv pepelnice.

VAŽNO: Druga generacija grožđanih moljaca (Lobesia botrana) na praćenim je lokalitetima Trnovčak i Sv.Urban započela letom nakon 21. lipnja o.g., pa je u narednim danima potrebna primjena insekticida, naročito u vinskih sorata čije bobice počinju "zatvarati" grozdove! Već i najmanji postotak oštećenih bobica od gusjenica "ljetne" ili druge generacije grožđanih moljaca predstavlja odlične preduvjete za ranu pojavu sive plijesni (Botrytis cinerea) ili tzv. "zelene plijesni grožđa" (kritični prag škodljivosti za drugu generaciju moljaca iznosi samo 4 gusjenice na 100 pregledana grozda).

Bolje rezultate pri suzbijanje "ljetne" generacije grožđanih moljaca proteklih smo godina u Međimurskom vinogorju dobili primjenom pripravaka Avaunt SC 0,15- 0,2 lit./ha ili Laser KS u količini 0,15-0,2 lit./ha ili Reldan* 40 EC u količini 0,8-1,0 lit./ha (*klorpirifos- metil u pripravcima Reldan 40 EC i Lino EC dozvole prestale važiti, a krajnji rok za maloprodaju i primjenu zaliha je 1.7. 2014. godine) ili Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha ili Mimic SC u količini 0,5-0,6 lit./ha ili novijim pripravcima Coragen SC u količini 0,15 lit./ha i Affirm WG u količini 1,5 kg/ha. Moguće je smanjiti navedenu dozu insekticida ako se primjenjuju samo u zoni grožđa.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis