Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka! 08.05.2014.

Od posljednje upute za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je 10 dana. Prema je bilo najavljeno nekoliko desetaka mm oborina protekli je vikend obilježio vrlo jaki sjeverni vjetar s olujnim udarima, te je palo svega nekoliko mm oborina, osim područja općina Belica, Orehovica i Donji Kraljevec gdje je zabilježeno od 6 do 10 mm kiše. Protekle je noći kiša padala na svim mjernim lokalitetima u količini između 8 i 11 mm. Stoga vlasnike plantažnih nasada jabuka i krušaka upozoravamo na redovite mjere zaštite nasada od najopasnije gljivične bolesti – uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis, Venturia pyrina). Nadalje je potrebno redovito pratiti zdravstveno stanje nasada, te je prema ranijim uputama potrebno nastaviti preventivne zaštite (a po potrebi i kurativne) krastavosti. U osjetljivim sortama jabuka potrebno je i redovito suzbijati pepelnicu (Podosphaera leucotricha). Ponavljamo da je pored pripravaka navedenih još u preporuci od 3. travnja o.g., moguće nakon cvatnje u programu zaštite jabuka i krušaka od površinskih fungicida koristiti još i sredstva na osnovi kaptana (pritom voditi računa o najvećem broju dopuštenih primjena svakog pojedinog sredstva u sezoni i naizmjenično koristiti pripravke iz različitih kemijskih skupina). Ovisno o izboru fungicida razmaci tretiranja ne bi smjeli u ovom kritičnom razdoblju biti veći od 6 do 7 dana.

U danima nakon 22. travnja o.g. preporučili smo prvo usmjereno suzbijanje prezimljujuće populacije moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella), a prosječno 15 dana naknadno optimalno je vrijeme za drugu usmjerenu aplikaciju insekticida protiv ove opće raširene štetne vrste u većini plantažnih nasada jabuke. Imperativ je kvalitetno suzbiti prvu ili prezimljujuću generaciju ovog štetnika, pri čemu samo jedno usmjereno tretiranje nije dovoljno, pa u narednih 1-2 dana preporučujemo ponoviti primjenu nekog od dopuštenih insekticida protiv moljca kružnih mina prema preporuci od 16. travnja o.g.!

Na dane 29. i 30. travnja o.g. tuča je oštetila neke lokalitete središnjeg dijela županije, pa u nasadima jabuka oštećenim ovom elementarnom nepogodom u narednom razdoblju pratiti populaciju jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis