Obavijest proizvođačima koštičavog voćarima! 14.03.2014.

Od posljednje preporuke za zaštitu koštičavog voća proteklo je 10 dana. Breskve i nektarine na području Koprivničko-križevačke županije uglavnom se nalaze u razvojnom stadiju pojave zelenog vrška, a kod nekih sorata ovih dana očekujemo početak cvatnje. Tijekom vlažnih i kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Preventivnu zaštitu je potrebno obaviti dan ili dva prije kiše ( za sada postoji mala vjerojatnost za kišu tijekom vikenda). Ako izostane kiša neće biti uvjeta za razvoj infekcije.

Za preventivnu zaštitu od kovrčavosti lista breskve na početku vegetacije u Hrvatskoj su dozvoljeni Chromodin S-65, Daconil 720 SC, Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Difcor, Dodine S-65, Nativo 75 WG i Ziram 76 WG.Kovrčavost lista se može spriječiti samo kvalitetnom preventivnom zaštitom što znači da prskanje treba obaviti dan ili dva prije kiše.

Pripravak Nativo 75 WG dozvoljen je i za zaštitu od kovrčavosti lista na nektarini i marelici.

Marelice su, ovisno o sorti i položaju, u fazi početka cvatnje ili u punoj cvatnji te im tijekom kišnih dana prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu (prije kiše) moguće je izvršiti pripravcima dozvoljenim za primjenu na marelicama kao što su Chorus 50 WG, Difcor, Inadar 5 EW, Nativo 75 WG, Switch 6,25 WG, Signum DF, Zino ili Bavistin.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis