Obavijest proizvođačima jabuka 07.03.2014.

Nasadi jabuka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nalaze se u razvojnom stadiju otvaranja pupova i pojave prvih listića. Dolaskom prvih oborina omogućiti će se povoljni uvjeti za infekcije čađavom krastavosti (Venturia inaequalis). Preporučamo obaviti preventivnu zaštitu prije najavljenih oborina. U ovom razvojnom stadiju zaštitu je moguće napraviti pripravcima na osnovi bakra.

Radi suzbijanja prezimljujućih stadija štitastih uši, lisnih uši i crvenog pauka, bakrenom pripravku je uputno dodati Bijelo ulje ili Mineralno svjetlo ulje. Osim toga mogu se koristiti i gotove tvorničke kombinacije bakra i mineralnog ulja (Crveno ulje ili Modro ulje).

Zaštitu obaviti za mirna i lijepa vremena sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis