Ponavljamo važnu obavijest međimurskim vinogradarima o aštiti vinograda prije početka cvatnje 05.06.2013.

Prije 8 dana uputili smo preporuku o važnim mjerama zaštite vinograda prije početka cvatnje, a istu zbog važnosti ponavljamo! Kako posljednjih 15 dana bilježimo svježije meteorološko razdoblje, a proteklih je 7 dana obilježilo još izrazito kišovito i vlažno vrijeme, ostvaruje se očekivanje da početak cvatnje vinograda značajno kalendarski kasni u odnosu na protekle dvije sezone! Tek s porastom temperatura narednog vikenda očekujemo početak cvatnje vinskih sorata ranije epohe dozrijevanja (npr. chardonnay, muškat žuti i dr.), a posljednji smo puta tako kasni početak cvatnje u vinogorju bilježili 2004. sezone.

Na mjernom lokalitetu Orehovčak u danima od 30. svibnja do 3. lipnja o.g. kiša je padala svakog dana, ukupno je izmjereno 50,3 mm, te smo zabilježili još dvije nove primarne zaraze uzročnikom plamenjače ili peronospore. Završetak njihova skrivena razdoblja (inkubacija) očekujemo u danima od 10.-12. lipnja o.g. kada treba provjeravati zdravstveno stanje nasada. Manje količine oborina smo bilježili još tijekom jučerašnjeg dana i jutros, a zrak je potpuno zasićen vlagom već 7 dana! Jutrošnja je temperatura iznosila 13°C. Meteorolozi manje količine oborina najavljuju i tijekom naredna 3 dana, a naknadno očekujemo porast temperatura koje će već narednog vikenda biti veće od +26°C! U takvim uvjetima trenutno bilježimo vrlo veliku opasnost od skrivenog razvoja plamenjače ili peronospore (Plasmopara viticola), a naknadno sa porastom temperatura zraka i naglašenom sparinom očekujemo i optimalne uvjete za razvoj pepelnice (Erysiphe necator).

Stoga vinogradare ponovno upozoravamo na redovite usmjerene preventivne zaštite protiv plamenjače i pepelnice vinove loze, s razmacima tretiranja koji ne bi smjeli biti veći od 14 dana! Pripravci za suzbijanje plamenjače i pepelnice navedeni su u preporuci od 28. svibnja o.g.! Na sortama i lokalitetima gdje se ranijih sezona (npr. 2006. godine) pojavljivala rana siva plijesan (Botrytis cinerea), pri izboru pripravaka za suzbijanje plamenjače i pepelnice birati one koji imaju dobar postrani učinak protiv ove bolesti.

Grožđani moljci su prezimljujućom populacijom u proteklom razdoblju zabilježeni u vrlo slabom letu u danima od 29. travnja do 21. svibnja o.g.! Posljednjih 7 dana uhvaćeno je svega nekoliko jedinki pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana)  na lokalitetima Sv.Urban i Trnovčak, dok pojavu žutog grožđanog moljca (Eupoecilia ambiguella) ove sezone nismo niti zabilježili. Naglašavamo da je njihova brojnost ove godine deseterostruko manja u odnosu na višegodišnje prosjeke, pa njihovo suzbijanje prije cvatnje ne preporučujemo!

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

Pripremi za ispis