Obavijest povrtlarima! 05.06.2013.

Obavještavaju se proizvođači kupusa da je potrebno provesti zaštitu usjeva protiv plamenjače i koncentrične pjegavosti. Primijeniti se može ORTIVA u količini od 1 L na hektar. Potrebno je pregledati usjeve kupusnjača na prisutnost lisnih uši i kupusnog moljca. Ukoliko su prisutni navedeni štetnici primijeniti se može protiv lisnih uši na kupusu i kelju CHESS u količini od 400 g na hektar. Protiv kupusnog moljca VANTEX u količini od 50 ml na hektar, a protiv kupusne lisne uši u količini od 70 ml na hektar. Insekticidima je potrebno dodati okvašivač.

Zaštitu nasada luka i češnjaka od plamenjače provesti se može primjenom ORTIVA u količini od 800 ml na hektar.

Nasade rajčice na otvorenom potrebno je zaštiti od plamenjače, a primijeniti se može  PERGADO F u količini od 2.5 kg na hektar ili REVUS u količini od 500 ml na hektar.

Povrtlarima koji će tretirati bio-preparatima preporuča se na kupusu, cvjetači i kelju protiv gusjenica kupusne sovice, kupusnog moljca i lisnih uši, te na rajčici i patlidžanima protiv lisnih uši i krumpirove zlatice primijeniti NEEMAZAL u količini od 300 ml na 100 L vode i tretman ponoviti za 7-10 dana.

Protiv plamenjače i lisne pjegavosti na kupusu, luku i rajčici preporuča se FRUTOGARD u količini od 500 ml na 100 L vode ili MYCOSIN VIN u količini od 500 g na 100L vode.

U vrtovima uz okućnice i hobi-vrtovima preporuča se rajčicu i krastavce protiv plamenjače tretirati bio-preparatima FRUTOGARDOM ili MYCOSIN-VIN-om. Također je moguće i napraviti pripravak tako da se u 1 L vode doda 1 dl MLIJEKA ili pripravak tako da se u 2 L vode doda 1 kap biljnog ulja, 1 kap deterdženta i 2 žličice SODE BIKARBONE. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje pripravka. Važno je da se s ovim pripravcima biljke tretiraju prije kiše.

Protiv lisnih uši koje se pojave na raznim biljkama u vrtu, kao i gusjenica koje izgrizaju lišće preporuča se primjena pripravka kojeg je moguće napraviti tako da se u 1L vode doda 1-2 kapi deterdženta i zatim 2-3 žlice NEEM ULJA, pripravak primjenjivati po potrebi. Također se može primijeniti protiv lisnih uši APHICID gotovo škropivo biljnog insekticida na bazi dalmatinskog buhača.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

                                                                         Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
E-mail:Gordana.Lovrec@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis