Obavijest proizvođačima uljane repice 12.04.2013.

Niske temperature i velike količine oborina koje su ove godine razvukle do travnja umnogome otežavaju i kompliciraju poljoprivrednu proizvodnju, a samim time i biljnu zaštitu. Prevelike količine oborina dovele su do toga da su brojne poljoprivredne površine još uvijek prezasićene vodom i onemogućavaju ulazak u usjeve.

Poseban problem javlja se na poplavljenim područjima uz rijeke Savu, Kupu i Odru, jer su usjevi na tim površinama još uvijek pod vodom.

Međutim, u ostalim dijelovima županije, porastom temperatura i prestankom oborina, stvorili su se uvjeti za pravovremeno poduzimanje zaštitnih mjera u smislu suzbijanja biljnih štetočinja.

Stoga proizvođače uljane repice na tim područjima podsjećamo da obiđu svoje usjeve i izvrše njihov pregled na prisustvo sjajnika. Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) je najvažniji štetnik uljane repice, koji može uzrokovati smanjenje prinosa za pedeset i više posto, a šteta je veća što je napad raniji.

U vrijeme dok su cvjetni pupovi još pokriveni lišćem (stadij D1) kritičnim brojem se smatra nalazak 0,8-1 sjajnik po terminalnom pupu. Kada pupovi postanu vidljivi (stadij D2) pragom odluke se smatra 1-1,5 sjajnik po terminalnom pupu.

Tretiranje se može provoditi preparatima na osnovi:

  • pirimifos-metila (Actellic 50 EC, Pirimifos-metil 50 EC)
  • klorpirifosa (Pyrinex 250 ME)
  • kombinacije klorpirifosa i cipermetrina (Chromorel-D, Nurelle-D, Pirel-D, Pinurel-D, Kalinorel-D, Terel)
  • klorpirifos-metila (Reldan 40 EC, Lino, Rely 40)
  • pimetrozina (Chess 50 WG)
  • tiakloprida (Biscaya)
  • nekim od sintetskih piretroida (Fastac 10 SC, Direkt 10 EC, Alfa 10 SC, Fascon, Decis 1,25 EC, Rotor 1,25 EC, Roetem, Decis 2,5 EC, Decide, Skud, Decis 6,25 EG, Karate 2,5 EC, Karate Zeon, Karis, Lambda 5 EC, Vantex, Beta-Baythroid EC 025).

Ranom primjenom nekih od insekticida protiv sjajnika (Biscaya, Karate zeon) ujedno se suzbijaju i proljetne repičine pipe (Ceutorhynchus napi i C.pallidactylus).

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju (sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida – NN 142/12).

Prije upotrebe sredstava obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača!    

 

Mirta Križanić Božurić, dipl. ing. agr.
e-mail: Mirta.Krizanic.Bozuric@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis