Obavijest voćarima i vinogradarima 08.04.2013.

Nakon produžene zime prognostičari predviđaju zatopljenje i slijedom toga slijedi buđenje vegetacije trajnih nasada. Vinogradari i voćari nakon rezidbe trebaju provesti tretiranje nasada u još mirovanju vegetacije kako bi se potisnuli štetni organizmi koji su prezimjeli na kori. Na vinovoj lozi dopušteno je primijeniti CRVENO ULJE u količini od 2 L na 100 L vode. Također je dopušteno primijeniti i NEORAM u količini od 400 g na 100 L vode ili CUPRABLAU Z u količini od 600 g na 100 L vode ili NORDOX u količini od 300 g na 100 L vode u kombinaciji s BIJELIM ULJEM ili MINERALNIM SVIJETLIM ULJEM u količini od 3 L na 100 L vode. MODRO ULJE I PLAVO ULJE imaju dozvolu za primjenu samo na voćkama. Koštičavo voće smije se s bakrenim preparatima tretirati samo kad su pupovi zatvoreni, jer na otvorenim pupovima uzrokuju fitotoksičnost.

Protiv kovrčavosti lista na breskvama i nektarinama potrebno je pratiti bubrenje pupova kako se ne bi zakasnilo s pravovremenom zaštitom, jer se nakon ostvarene zaraze i pojave simptoma kovrčanja ne može provesti izlječenje. Rane sorte tretirati zasebno od kasnih. Kad vrhovi pupova puknu, dakle tek kad se otvore dopušteno je provesti zaštitu s ZIRAM 250g na 100 L vode ili DELAN ili CHROMODIN ili DODINE u količini od 100g na 100 L vode ili DACONIL u količini od 200 ml na 100 L vode. Tretiranje provoditi u one dane kad se noćne temperature ne spuštaju ispod 0°C, a dnevne trebaju biti iznad 7°C.

Voćari koji će tretirati biološkim preparatima koštičavo voće mogu u fenofazi bubrenja pupova i neposredno nakon otvaranja pupova primijeniti MYCOSIN-VIN u količini od 80-100 g na 100 L vode. Jezgričavo voće i vinovu lozu može se tretirati BORDOŠKOM JUHOM u količini od 1.5 kg na 100 L vode.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

Gordana Lovrec, dipl. ing. agr.
e-mail: Gordana.Lovrec@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis