Obavijest međimurskim proizvođačima rasada povrća i cvijeća 20.03.2013.

Proizvođače rasada povrća i cvijeća na području Međimurja upozoravamo na redovite zdravstvene preglede mladih biljčica u zaštićenom uzgoju. Budući još sredinom siječnja započinje proizvodnja rasada povrća u grijanim plastenicima, topliji i vlažni zaštićeni prostori gotovo uvijek pogoduju mogućem razvoju uzročnika mladenačkih bolesti presadnica povrća i cvijeća.

Od 9. ožujka o.g. najniže su temperature zraka pale na vrijednosti ispod +5°C, a najhladnije je bilo 16. i 17. ožujka o.g. kada je na lokalitetima uz rijeku Dravu i Muru zabilježeno -4°C. U proteklih je 11 dana zabilježeno u središnjem dijelu Županije novih 35 mm oborina, u obliku snijega i kiše. Idućih 10-tak mm oborina je moguće u narednih 5 dana, što uz prosječne dnevne temperature od +3 do +6°C, sigurno neće omogućiti raniju sadnju presadnica na otvorena polja, kao primjerice protekle 2012. i 2011. sezone.

Također, sunčani dani s dnevnim vrijednostima većim od 8ºC pogodovat će početnoj pojavi štetnih organizama životinjskog porijekla u zaštićenom uzgoju, npr. prezimljujuće populacije lisnih uši, buhača, bijele mušice i kalifornijskog tripsa. Radi praćenja populacije navedenih štetnika u plastenicima iznad rasada preporučujemo vješati žute i plave ljepljive ploče. Ukoliko se primijeti početna pojava jednog od navedenih nametnika na presadnicama rajčice, paprike, kupusnjača, krastavaca, salate ili ukrasnog bilja, preporučujemo primjenu jednog od slijedećih insekticida iz Tablice 1.  

Tablica 1. Neki od insekticida dopušteni za tretiranje povrća i cvijeća u našoj zemlji:

Djelatna tvar
Pripravak
Kulture
Primjena
acetamiprid*
Mospilan 20 SP i sl.
krastavci, paprika, salata
0,0125-0,03 %
 
tiametoksam*
 
Actara WG
kupusnjače, salata, lubenice, dinje, krastavci, paprika, patlidžan, tikvice, ukrasno bilje
0,015-0,02 %
imidakloprid*
Confidor 200 SL i sl.
kupus, rajčica, krastavci, grašak, ukrasno bilje
0,025-0,05 %
 
pimetrozin**
 
Chess 50 WG
krastavci, salata glavatica, crveni i bijeli kupus, kelj, ukrasno bilje
0,04-0,06 %

*djelotvorni na lisne uši, štitaste moljce, resičare ili tripse, buhače

**djelotvoran na lisne uši i štitaste moljce

Radi preventivne zaštite mladih biljaka (rasada povrća i cvijeća) protiv bolesti polijeganja preporučujemo koristiti neki od fungicida navedenih u Tablici 2. Budući se sjemenom prenosi veći broj mikroorganizama – uzročnika biljnih bolesti (npr. sjemenom kupusnjača 19 uzročnika bolesti, sjemenom salate 14 uzročnika bolesti, a sjemenom rajčice čak 32 različita uzročnika bolesti) u proizvodnji presadnica obavezno koristiti deklarirano i zaštićeno sjeme (izuzev vrijednih, autohtonih eko-populacija povrća) i koristiti sterilizirane supstrate.

Prije planirane vrlo rane sadnje biljaka u zaštićeni uzgoj preporučujemo presadnice prethodno tretirati pripravcima koji sadrže amino– i huminske-kiseline, vitamine i/ili ekstrakte morskih algi (tzv. fiziološki biostimulatori) (pritom upozoravamo da 25. ožujka o.g. ponovno očekujemo niske jutarnje temperature s vrijednostima oko -4°C). Zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i prohladnih noći, moguće su neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama, pa je iste potrebno prskati prije navedenim otopinama aminokiselina. Redovito kontrolirati atmosferu u zaštićenom uzgoju i ne dopustiti kondenzaciju vode na krovnoj konstrukciji.  

 

Tablica 2. Neki od fungicida koji su u našoj zemlji dopušteni za primjenu u povrću i cvijeću koji se mogu koristiti u zaštiti mladih biljčica:

Djelatna tvar
Pripravak
Kulture
Primjena
mankozeb*
Dithane DG Neotec
rajčica, blitva, grašak, matovilac, patlidžan, poriluk, tikvica
0,2-0,25 %
metalaksil-M**
Fonganil Gold SL
paprika, salata, cvjetača, brokula, dinja, lubenica, cvijeće i ukrasno grmlje
0,1-0,2 ml/m²
propamokarb**
Previcur 607 SL i sl.
krastavci, paprika, cvijeće
0,25 %
propamokarb & fosetil**
Previcur Energy SL
tikvenjače, paprika
0,2-0,25 %
fenheksamid***
Teldor 500 SC
rajčica, ukrasno bilje
1-2 lit./ha
fludioksonil & ciprodinil***
Switch WG
salata, tikvice, grah, ukrasno bilje
0,5-1,0 kg/ha
piraklostrobin & boskalid****
Signum DF
rajčica, salata, kupus
0,1-0,15 %

*za suzbijanje plamenjače, antraknoze, gangrene korijenova vrata i pjegavosti lista

**za suzbijanje plamenjače, gangrene korijenova vrata i vlažne truleži

***za suzbijanje sive plijesni i bijele truleži

****za suzbijanje pepelnice, sive plijesni, bijele truleži i pjegavosti

 

Svi navedeni pripravci u popisu su kemijskih sredstva za zaštitu bilja dopuštenih u integriranoj proizvodnji povrća.

Pomoć kod determinacije uzročnika bolesti i štetnih organizama životinjskog podrijetla (kukaca, grinja), te izbora najučinkovitijeg modela zaštite mladih biljčica možete potražiti u priručnom laboratoriju javne poljoprivredno savjetodavne službe u Čakovcu (tel. 373-373).

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr.
e-mail:milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis