Stručno putovanje Udruge voćara i vinogradara Garešnica

Prvi posjet bio je vinariji Perić iz Velike, gdje nas je dočekao gospodin Slavko Perić i upoznao sa obiteljskim poslom i svojim podrumima. Nakon toga slijedila je degustacija vina OPG-a Perić uz stručno vodstvo Tomislava Božičevića, dipl. ing. agr.

garesnica1_20_3.jpg

Uslijedio je obilazak podruma Kutjeva d.d. Najdojmljiviji bio je posjet starom cistercitskom podrumu, čiju nam je povijest staru 780. godina ukratko opisao glavni sommelier Drago Humski.

Slijedila je degustacija kutjevačkih vina od graševine, preko Rajnskog rizlinga do izbornih berbi i to sve također pod stručnim vodstvom gospodina Humskog. Poslije degustacije nezaobilazno je bilo slikanje uz staru bačvu čija je zapremnina 53.520 litara.

Zadnje gospodarstvo u kojem je također bila degustacija i obilazak je gospodarstvo obitelji Branka Jakobovića i njegove obitelji. Ovo obiteljsko gospodarstvo živi i radi u Vetovu, koje je prepoznato kao vinogradarski i vinarski kraj još u 13. stoljeću, a ova obitelj proizvodi kvalitetna i vrhunska vina već stotinu godina. To dokazuju brojna priznanja i nagrade.

Ovo je bilo zanimljivo i edukativno putovanje u središte Slavonije, posebno se zahvaljujemo djelatnicima PSS-a Požeško–slavonske županije Tomislavu Božičeviću, dipl. ing. agr. i Đurđici Kšenek, dipl. ing. agr. koji su nas dočekali i bili stručni vodiči tijekom cijelog putovanja.

 

Jadranka Berić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis